Banca Centrala Europeana: Sporirea incertitudinilor politice pe plan global afecteaza stabilitatea zonei euro

Data publicarii: 24-11-2016 | Economie

Stabilitatea financiara a zonei euro este vulnerabila din cauza incertitudinilor politice, iar Brexitul si alegerile din SUA au amplificat "indicele compozit de stres sistemic" al BCE, transmit CNBC si BBC.

Cele 19 state din zona euro ar putea fi afectate de războaiele comerciale, inflația mai ridicată și majorarea ratelor dobânzii în SUA, se arată în raportul bianual privind stabilitatea financiară, publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE).

În cel mai sumbru scenariu al BCE, aceste evoluții ar putea reaprinde criza datoriilor suverane din zona euro, din 2009. De asemenea, BCE a avertizat că unele piețe bursiere ar putea înregistra scăderi semnificative pe fondul turbulențelor și și-a exprimat îngrijorarea din cauza incertitudinilor politice din zona euro, în Italia urmând să se desfășoare un referendum constituțional pe data de 4 decembrie, iar în Franța și Germania vor fi anul viitor alegeri generale.

"Sporirea incertitudinilor politice ar putea duce la o concentrare mai mare pe piața internă, întârziind adoptarea măsurilor de stimulare a creșterii, reformele fiscale și structurale atât de necesare", se arată în raportul BCE.

Sectorul bancar din zona euro este afectat de nivelul ridicat al creditelor neperformante și de costurile operaționale mari, deși în timpul ultimelor șase luni acesta s-a dovedit rezistent la turbulențele de pe piețe, apreciază Banca Centrală Europeană.

"Efectele asupra stabilității financiare din zona euro în urma schimbării politicilor economice în SUA sunt extrem de nesigure în acest moment. Economia zonei euro ar putea fi direct afectată prin intermediul comerțului și a posibilelor efecte negative cauzate de majorarea ratelor dobânzii și a inflației în SUA", se arată în raportul BCE.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: