OPEC face o ultima incercare pentru un acord de limitare a productiei

Data publicarii: 28-11-2016 | Economie

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) incearca luni sa salveze un acord de limitare a productiei, pe fondul unor tensiuni crescute intre OPEC si Rusia, in timp ce Arabia Saudita, principalul exportator mondial de petrol, sustine ca piata se va echilibra si fara un acord, transmit Reuters si AFP.

Experții OPEC au început să se întâlnească la Viena, începând cu ora 09.00 GMT, unde urmează să pună la punct o serie de recomandări pentru miniștrii lor cu privire la modul în care OPEC ar trebui să își reducă producția la reuniunea de miercuri. Ar fi pentru prima dată în ultimii opt ani când OPEC ar ajunge la un acord pentru diminuarea producției sale de țiței.

În urmă cu două luni, la Alger, miniștrii OPEC au căzut de acord, în principiu, asupra unei reduceri a producției cartelului până la 32,5 — 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi în prezent, și de asemenea să ajungă la un acord și cu alți mari producători de petrol din afara OPEC, începând cu Rusia, care s-a declarat favorabilă unei reduceri a ofertei pentru a sprijini prețul în scădere al petrolului.

Însă de mai multe săptămâni, acest acord de principiu este pus sub semnul întrebării de negocierile între cele 14 state membre ale OPEC vizând cotele de producție care vor fi atribuite fiecărui membru, de rivalitățile puternice dintre Iran și Arabia Saudită precum și de situația precară cu care se confruntă anumiți producători (Irak și Libia).

De asemenea, vineri OPEC a anulat o reuniune la nivel de experți cu reprezentanții producătorilor din afara OPEC, după ce Arabia Saudită a anunțat că organizația trebuie să își rezolve mai întâi diferențele interne. De asemenea, zilele trecute ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a declarat că piața petrolieră se va echilibra și fără un acord de limitare a producției. Aceste declarații contrastează cu poziția anterioară a oficialilor de la Riad care s-au declarat nerăbdători pentru un acord cu producătorii de petrol din afara OPEC.

Între timp, miniștrii Petrolului din Algeria și Venezuela sunt așteptați luni la Moscova într-o ultimă încercare de a convinge Rusia să își reducă la rândul său producția de petrol în loc să înghețe doar producția sa, care în ultimii ani a atins noi valori record.

După ce a căzut la începutul anului până la 26-27 dolari per baril, prețul petrolului și-a revenit între timp și oscilează de la mijlocul lunii august între 42 și 53 de dolari per baril. Unii analiști, inclusiv cei de la Morgan Stanley și Macquarie, au avertizat că prețul petrolului va înregistra o corecție severă dacă OPEC nu va reuși să ajungă la un acord de limitare a producției, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: