Stefan Nicolae (Agrostar): Speram ca actualul Guvern sa inteleaga ca producatorul roman nu mai are timp sa astepte

Data publicarii: 28-01-2017 | Economie

Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, a afirmat sambata, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din Romania, ca spera ca actualul Guvern sa inteleaga ca producatorul roman 'nu mai are timp sa astepte' si ca trebuie sa renunte la consultari doar pentru a 'bifa' astfel de actiuni.

"Am înghițit nu de puține ori aceste măsuri care se reflectă la ora actuală în ceea ce se întâmplă pe piață. În toate sectoarele agricole, producătorul român este cel mai năpăstuit. Tot ceea ce înseamnă desfacere, tot ceea ce înseamnă comercializarea produselor noastre, sistemul a inventat alți băieți deștepți care câștigă de nu știu câte ori. De ce? Știți răspunsul. Nu am reușit să ne consolidăm într-o structură puternică și să ripostăm atunci când drepturile și interesele noastre sunt lovite de aceste multinaționale care au intrat și au creat monopolul și care au inventat intermediarii. Subvențiile pe care noi le luăm, din păcate, dacă analizăm cu atenție, aceste subvenții nu capitalizează agricultorul din România, ci intermediarul și comerciantul indirect, pentru că noi ne plătim datoriile la bancă, alte investiții. Nu de puține ori am asistat neputincioși la tot felul de acte normative și de legi despre care la televizor se spune că ele conțin tot felul de forme de sprijin și bani care vin către noi, dar în esență, atunci când sunt puse în aplicare, vedem că de fapt banii merg în altă parte și legislația are alte obiective", a spus președintele Agrostar.

El a subliniat că, nu de puține ori, așa-zisele întâlniri dintre Ministerul Agriculturii și asociațiile agricole sunt doar pentru 'bifarea' unor acțiuni, iar pentru producători nu se întâmplă absolut nimic.

"Lucrurile nu mai pot continua așa, pentru că noi avem o datorie nu față de noi, ci față de copiii și familiile noastre ca lucrurile să nu le mai lăsăm așa și singura noastră formă de manifestare este constituirea unor structuri puternice care să aibă capacitatea să își susțină interesele, să aibă capacitatea și expertiza să negocieze în interesul dumneavoastră când merge la Ministerul Agriculturii și nu în interesul lor sau al unor grupuri de interese și chiar să iasă în stradă când e nevoie. Din acest motiv, am insistat ca pe lângă asociațiile profesionale să facem și niște sindicate foarte puternice", a mai spus președintele Agrostar.

El a menționat că producătorii români își pot apăra interesele doar prin unitate.

"Dacă partenerii noștri și noul Guvern va înțelege — și sper să înțeleagă — că de acum încolo tot ceea ce înseamnă interes pentru micul producător și pentru agricultură în general trebuie construit împreună cu noi și pentru noi, atunci va fi bine și vom fi niște parteneri adevărați. Dacă actualul Guvern va continua să persiste într-o consultare, așa cum au făcut și vechile guverne, atunci între noi și dânșii va fi un război. Noi nu mai avem timp să așteptăm. Să așteptăm să ajungem unde? În sapă de lemn?", a adăugat președintele Agrostar la întâlnirea cu apicultori din țară.

Ștefan Nicolae a mai afirmat că hipermarketurile continuă să refuze fără motiv produsele românești și comercializează la rafturi produse din import. El a spus, în context, că inclusiv marfa care vine de la cooperativa Federației Agrostar este refuzată.

"S-a dat lege pentru 51% produse românești în hipermarketuri. E o farsă. Miercuri avem întâlnire la Comisia de afaceri europene pe acest proiect de lege. Noi am trăit pe pielea noastră și avem această experiență a relației cu marile supermarketuri. Eu voi propune ca fiecare supermarket să aibă colțul românesc, cu marfă românească. Dacă nu le convine hipermarketurilor, atunci cele care sunt în oraș să fie închise sâmbătă și duminică, iar cele care sunt în afară, cum sunt în țările europene, să rămână deschise", a mai afirmat președintele Agrostar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: