ANAF a colectat aproximativ 32 mld. lei in primele doua luni din 2017

Data publicarii: 06-03-2017 | Economie
Situatia incasarilor bugetare a fost analizata vineri in cadrul unei intalniri dintre prim-ministrul Romaniei, Sorin Grindeanu, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan si presedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan. Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017 a insumat 31,91 mld.lei, ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%.
"Premierul Romaniei a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta i-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei", a precizat comunicatul ANAF.
Solicitarea premierului a venit dupa ce seful ANAF a indicat ca situatia incasarilor la buget nu este chiar atat de rea. 
Datele prezentate de ANAF sugereaza ca, dupa incasari foarte slabe in ianuarie, situatia a dat semne de imbunatatire in a doua luna a anului. In februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult faTA de februarie 2016, "In conditiile in care cota de TVA in luna februarie 2016 era de 20%, iar in luna februarie 2017 - de 19%".  Desi sustine ca incasarile la buget au scazut "cu doar 0,9%" in primele doua luni din 2017, seful ANAF anunta masuri urgente pentru cresterea incasarilor la buget.
Situatia incasarilor bugetare a fost analizata vineri in cadrul unei intalniri dintre prim-ministrul Romaniei, Sorin Grindeanu, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan si presedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan.
Premierul Sorin Grindeanu a mai declarat "Am vorbit foarte mult si de resursa umana de la ANAF, modul in care sunt directionati spre ceea ce trebuie sa faca si pe ceea ce imi doresc si eu", precizand ca discutiile au fost purtate si pe actualul cadru legislativ, fara a preciza daca urmeaza modificari in acest sens.
Ca urmare a acestei analize, presedintele ANAF a convocat, in cursul zilei de luni, 6 martie, o intalnire de lucru cu conducerea Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice,  Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala, in vederea structurarii unui plan urgent de actiune, care urmeaza a fi adus la cunostinta prim-ministrului, la inceputul saptamanii viitoare.
"Referitor la tinta de deficit, precizam ca, atat Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal bugetar nr. 5/2017 precum si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2017-2019 (...) estimeaza pentru anul 2017 un deficit bugetar (metodologie nationala) de -2,96% din PIB. Conform metodologiei ESA, deficitul este estimat la -2,98% din PIB, fara a depasi limita de 3% din PIB stabilita prin Tratatul de la Maastricht. Pentru anul 2017 soldul structural anual al administratiei publice este de -2,91% din PIB", a precizat Ministerul Finantelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: