UE este satisfacuta de angajamentele Gazprom privind pietele gazelor din Europa Centrala si de Est

Data publicarii: 13-03-2017 | Economie

Comisia Europeana s-a declarat luni satisfacuta de angajamentele prezentate de catre grupul rus Gazprom fata de preocuparile Executivului comunitar in materie de concurenta in ceea ce priveste pietele gazelor din Europa Centrala si de Est si a invitat toate partile interesate sa isi prezinte observatiile cu privire la aceste angajamente, informeaza AFP.

"Considerăm că angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale în Europa Centrală și de Est, la prețuri competitive. Aceste angajamente abordează preocupările noastre în materie de concurență și oferă o soluție orientată spre viitor, care este în concordanță cu normele UE. De fapt, ele contribuie la o mai bună integrare a piețelor gazelor naturale în regiune", a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Gazprom este furnizorul dominant de gaze în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. În luna aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiecțiunile în care și-a exprimat opinia preliminară potrivit căreia Gazprom a încălcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globală de compartimentare a piețelor gazelor din Europa Centrală și de Est.

Comisia Europeană a precizat luni că angajamentele asumate de Gazprom îndeplinesc obiectivele fixate de UE în ceea ce privește problemele de concurență menționate, asigurându-se că: restricțiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o dată pentru totdeauna și că se va facilita acest flux transfrontalier de gaze pe piețele de profil din Europa Centrală și de Est; prețurile gazelor naturale din Europa Centrală și de Est reflectă prețuri de referință concurențiale și Gazprom nu poate recurge la niciun avantaj referitor la infrastructura de gaze naturale pe care l-a obținut de la clienți prevalându-se de poziția sa pe piața aprovizionării cu gaze.

În aceste condiții, Executivul comunitar a invitat cele opt state din Europa Centrală și de Est să își prezinte observațiile cu privire la aceste angajamente în termen de șapte săptămâni de la data publicării lor în Jurnalul Oficial. După ce va examina toate observațiile primite, Comisia va determina, prin emiterea unei opinii definitive, dacă angajamentele reprezintă un răspuns satisfăcător la preocupările sale în materie de concurență.

În cazul în care Gazprom nu va respecta angajamentele, Comisia poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri mondială a companiei, care în 2015 s-a ridicat la 82,9 miliarde de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: