Secretar de stat MCSI: Nu stiu daca acum exista o preocupare de a schimba curricula pentru competente digitale

Data publicarii: 22-05-2017 | Economie

Preocuparea pentru a schimba efectiv curricula destinata competentelor digitale nu cred ca mai exista la un nivel similar cu cel din urma cu 40 de ani, cand oameni cu viziune au pus bazele pentru dezvoltarea IT-istilor de azi, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

''Din start pot spune că este un pic greșită traducerea Smart City ca 'Oraș inteligent'. În acest ritm, putem ajunge să vorbim despre 'Orașul șmecheresc'. Am lucrat foarte mult la un program destinat conceptului de Smart City, alături de ministrul Jianu (Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, n.r.), iar scrierea poate fi un pic futuristă și atunci partea de introducere lipsește din program. Sunt doar măsurile precizate. Noi ne-am gândit foarte mult la triada Energie — Mobilitate — Comunicații și pe această filosofie a fost reconstruit programul. Există Smart City pentru prima dată în programul de guvernare, alături de alte concepte. În opinia mea, orașul inteligent este definit ca acel oraș în care oamenii să-și dorească să trăiască, pentru că de multe ori construim, noi tributarii mașinăriilor, locuri în care mașinile să funcționeze bine, dar uităm că oamenii sunt cei care ar trebui să trăiască acolo. Dacă noi suntem aici, în România, în topul mondial IT este că, în urmă cu 40 de ani, au existat oameni cu viziune care au înțeles încotro se îndreaptă lumea, au schimbat curricula de matematică și de fizică și cu această ocazie am trecut toți prin școală focusați pe zona de științe, oferind baza pentru IT-iștii de azi. Nu știu dacă acum există o preocupare la fel de profundă de a schimba efectiv curricula pentru a obține alte competențe. Suntem în stare să pregătim copiii pentru așa ceva? Până la urmă tehnologia este un instrument, indiferent cât de sofisticat ar fi'', a spus Catrina.

Aceasta a menționat că, la momentul actual, se lucrează la un program de competențe digitale, în colaborare cu Ministerul Educației, document care va fi în curând dat publicității.

''Cred cu tărie că succesul oricărui demers de Smart City este în mare măsură un act politic. Atât timp cât decidenții politici au voință și înțeleg, acceptă și susțin un demers, lucrurile vor progresa. Altfel rămânem doar în spatele dezbaterilor de idei, fără a depăși pereții Turnului de Fildeș. Guvernul ar putea să se ocupe de portofoliul de servicii, de reglementare, iar la ora actuală gândim, împreună cu Ministerul Educației, un program de competențe digitale, care este în lucru. Evităm să vorbim public pe un subiect, atât timp cât între noi, deocamdată, nu am ajuns la un consens. Acest program va apărea foarte curând în spațiul public'', a subliniat oficialul MCSI.

Luni, are loc la București, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prima ediție a conferinței ''Smart Education&Training'', cu tema "Educația în era digitală: Facilitatori și priorități pentru inovare. Suntem pregătiți pentru trecerea la 'Orașul inteligent'?".

Pe agenda discuțiilor se află, printre altele: cadrul Uniunii Europene privind competențele digitale — New Skills Agenda for Europe și cadrul eCompetence, obiective pentru o viziune nouă asupra învățământului superior, agenda politică adaptată cerințelor comunității digitale, profile profesionale moderne, noi calificări și competențe pentru nativii digitali și problema finanțării noilor metode de învățare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: