Chimicalele, la vedere: ''Legea REACH'' va afisa pe eticheta toate componentele produselor

Data publicarii: 21-12-2006
Incepand din iunie 2007, etichetele multor produse ar putea fi confundate cu mici lectii de chimie; oricum, consumatorii ar putea avea greutati in a le intelege daca nu cunosc Tabelul lui Mendeleev, pentru ca vor fi notate toate componentele chimice ale produsului. Fabricantii vor fi nevoiti sa includa pe eticheta specificatii referitoare la substantele periculoase continute in produsele chimice, in cantitati mai mari decat 0,1a din greutatea totala a produsului.

Masura va fi implementata progresiv, timp de zece ani, in toate cele 27 de state membre ale UE din iunie 2007 si vrea sa-i faca pe consumatori sa aleaga un produs dupa ce cunosc in detaliu compozitia acestuia.

Parlamentul European a adoptat saptamana trecuta o lege in acest sens. Producatorii europeni au criticat-o imediat, dar in Romania a trecut aproape neobservata. Nu pentru ca producatorii autohtoni nu ar folosi substante chimice, ci mai degraba pentru ca prefera sa amane data la care, obligati sau nu, vor face public continutul de aditivi si intaritoare de gust si miros. Proiectul REACH (inregistrarea, evaluarea si autorizarea produselor chimice) ii va obliga pe toti producatorii - inclusiv pe cei din Romania - sa inregistreze substantele chimice fabricate sau importate in cantitate de peste o tona pe an.

Ar putea creste preturile

30.000 de tipuri de substante chimice sunt folosite astazi in spatiul Uniunii Europene, in toate domeniile industriei. Potrivit unui raport al UE, sectorul cel mai afectat de "Legea REACH" e cel alimentar.

La ei, producatorii de carne si preparate estimeaza ca introducerea noilor reglementari se va traduce in cresterea preturilor la produse, din cauza cheltuielilor suplimentare cu inlocuirea produselor chimice periculoase si schimbarea etichetelor. Potrivit unor cercetari, majorarea nu va fi mai mare de 10a, desi producatorii indicau in unele cazuri dublari de preturi, pentru a-i determina pe oficialii europeni sa nu introduca obligativitatea declararii produselor chimice.

Produse "naturale"

La noi, majoritatea producatorilor au auzit deja de noua regula europeana, dar nu se grabesc sa o puna in practica.
Gheorghe Caruz, proprietarul fabricii de preparate Galco SA (fostul combinat Galco Galati), spune ca afacerea lui nu va fi afectata de noua reglementare, pentru ca nu produce mezeluri pe baza de intaritori de miros si gust.

Procesatorii vor solicita perioada de tranzitie

"Ne convine sa punem absolut toate componentele pe eticheta si ni se pare o atitudine normala in industria carnii. Consumatorii vor avea surprize neplacute, mai ales in cazul unor produse promovate pana acum drept "naturale". Avem nevoie insa de o perioada de tranzitie, pentru schimbarea etichetelor", spune Sorin Minea, directorul general al Angst. De pe acum compania enumera pe etichetele produselor din carne toate componentele folosite.

Romanul prefera produsele traditionale obtinute pe baza de lapte, spune Valeriu Steriu, presedintele Patronatului din Industria Laptelui. "Aditivii pe care producatorii de lapte ii folosesc apar deja pe etichetele produselor lactate", explica Steriu. Potrivit acestuia, deserturile care au la baza lactate (asa cum sunt budincile) au un continut mai mare de substante chimice si doar acestor produse li se adreseaza noua reglementare europeana.

Bauturi

Sulfatii din vin, pe eticheta

Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Patronale a Alcoolului (GARANT) Radu Morariu, un numar destul de mare de producatori de alcool de la noi vor fi atinsi de noua reglementare europeana. "In special cei care folosesc o concentratie de alcool metilic mai mare de 400 de miligrame sau cei care folosesc la distilare cazane din aluminiu sau fier", explica Morariu. In industria vinului, o reglementare care functioneaza deja de cativa ani in UE va fi introdusa la noi de la 1 ianuarie 2007.

Incepand cu aceasta data, producatorii de vin vor fi obligati sa specifice pe etichete daca produsele lor contin sulfat sau sulfiti, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului Viei si Vinului. "Vinul produs in Romania este acelasi cu cel produs in Franta", spune Gheorghe.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: