Zeci de mii de euro din bomboane fine, caviar si sampanii scumpe

Data publicarii: 21-12-2006
Cu o investitie de circa 50.000 de euro si inarmat cu bun-gust, un om de afaceri isi poate face un business care incepe sa prinda elan pe piata din Bucuresti: magazinele de delicatese. Astfel, cadourile pentru diferite ocazii nu mai necesita timp pierdut in zeci de supermarketuri si nervi intinsi la maximum. Cu un simplu telefon, partenerul de afaceri sau prietenii pot primi, direct acasa, prin curier, o cutie extravaganta cu sampanie, caviar, branzeturi rare sau bomboane fine, lumanari parfumate sau CD-uri cu  muzica tematica. Toate aceastea pentru preturi de la 30 la 100 de euro, in medie. Acum, in perioada Sarbatorilor, cele mai cautate sunt sampaniile si dulciurile. Clientii unui astfel de magazin sunt si straini, dar si romani. In ultimul timp, oamenii de afaceri trimit cadouri exclusiviste partenerilor, si nu numai. De fapt, clientii provin din toate mediile, mai ales de Sarbatori. Aceasta perioada, spun firmele de profil, este cea mai buna din an.

Modul de prezentare, principalul atu

Toata lumea face cadouri, dar nu toti au timp sa mearga in magazine. Asa ca suna la o delicaterie si problema se rezolva in cateva minute. Plus ca varianta de a trimite un cadou frumos impachetat prin curierul magazinului este mult mai spectaculoasa.

In momentul in care vrei sa faci o bucurie unei persoane care are deja totul, nu poti miza decat pe elementul-surpriza. Ceea ce atrage atentia la un cadou luat de la o delicaterie este in primul rand ambalajul, dar si persoana care il livreaza - curierul, de obicei angajat al magazinului, vine acasa la destinatar imbracat elegant si ii inmaneaza un pachet frumos impodobit.

"In primul rand, trebuie sa stii cam ce trebuie sa contina un cadou", spune Maia Degeratu, proprietarul Pravaliei cu Delicatese Klasse. Cifra de afaceri a magazinului sau s-ar putea ridica anul acesta la circa 50.000 de euro.
Cadoul mediu de aici costa in jur de 120 de lei, insa nu exista plafon pentru acest tip de afacere. "Trebuie sa ai bun-gust, sa intelegi ce vrea clientul, sa ii propui varianta potrivita persoanei careia ii este destinat pachetul", explica Degeratu.

Pretul mediu al unui cadou, 150 de lei

Delicateria sa comercializeaza de la stridii scumpe si bomboane cu fructe confiate la ciocolata picanta si betigase parfumate. Dar toate cu staif. Pentru a avea succes la clienti, trebuie sa cunosti foarte bine produsele de lux, explica ea. Cum sa pornesti o afacere unde un gram din produsele tale poate costa 100 de euro (daca e vorba despre cel mai fin caviar)? Mizezi pe faptul ca romanii au inceput sa fie atenti la detalii, iar acum cauta sa impresioneze persoanele carora le adreseaza cadouri. Ca antreprenor, trebuie sa intelegi ce vrea un client atunci cand intra in magazinul tau si sa ii gasesti varianta optima de cadou.

Pentru a avea un magazin de delicatese trebuie experienta

"Pentru o astfel de afacere trebuie sa cunosti foarte bine produsele gastronomice si acest lucru nu este posibil decat prin experienta", este de parere si Cristian Preotu, director general al firmei Le Manoir, care detine magazinul Comtesse du Barry. Afacerea Le Manoir a inceput on-line, cu vanzarea de produse culinare de lux prin intermediul internetului. Apoi a aparut magazinul, in anul 2003. Investitia globala, spune Preotu, a fost de 500.000 de euro. De ce atat de mult? "Trebuie sa ai si posibilitatea de a face un stoc destul de important de vinuri, aproximativ 200.000 de euro", explica omul de afaceri.

Firma sa este importatorul multor branduri de gastronomie de lux din Franta si Italia, printre care se numara Comtesse du Barry, vinuri Bordeaux si altele. Preotu si-a propus sa importe si alte branduri internationale in 2007. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele aduse din Franta, locatie recunoscuta pentru excelenta in acest domeniu.

"Ca si in alte afaceri din domeniul luxului, mediul din Franta este destul de greu de accesat pentru cine nu este din domeniu", spune reprezentantul Comtesse du Barry. Pretul mediu pentru un cadou este aproximativ 150 lei, exista si variante de pana la 3.000-4.000 de lei, pentru cei foarte pretentiosi. In magazinul Comtesse du Barry se gasesc produse precum foie gras, dulceturi, condimente nobile si dulciuri.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: