Politica monetara a BCE nu poate opri aprecierea obligatiunilor est-europene

Data publicarii: 17-07-2017 | Economie

Nici macar Mario Draghi nu poate opri revenirea in acest an a pietelor de obligatiuni din Europa de Est, considera analistii intervievati de Bloomberg.

Obligațiunile în monedă locală emise de Polonia și Ungaria s-au apreciat luna aceasta pe fondul îngrijorărilor că Banca Centrală Europeană este pe punctul de a-și reduce stimulentele. Această apreciere vine după ce, în al doilea trimestru al acestui an, obligațiunile din Europa de Est au generat un randament de 6,7%, cel mai bun randament de pe piețele emergente.

Îmbunătățirea datelor economice și randamentele, în medie de patru ori mai mari decât cele oferite de obligațiunile germane, îi determină pe investitori să revină în regiunea Europei de Est, la un an după ce unii dintre cei mai mari investitori mondiali în obligațiuni au plecat să caute randamente mai mari în altă parte.

"Europa de Est este regiunea care ne place, pentru că fundamentele se îmbunătățesc. În același timp, dobânzile îți oferă în continuare randamente pe măsură ce situația din Europa începe să se normalizeze", a declarat, săptămâna trecută, Sergio Trigo Paz, director pentru obligațiuni emergente la BlackRock.

Randamentele pentru obligațiunile germane au urcat la 0,6%, cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, după data de 28 iunie, când Mario Draghi a declarat că evoluția economiei din zona euro creează spațiul necesar pentru diminuarea achizițiilor de obligațiuni ale BCE. Această creștere a redus decalajul dintre obligațiunile germane și cele ungare la cel mai redus nivel din ultimii doi ani și a coborât primele pe care investitorii le cer pentru a achiziționa obligațiuni poloneze în locul celor germane la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni

Economiile est-europene au crescut cu 2,85% în primul trimestru, cel mai rapid avans din ultimii trei ani, în timp ce rata șomajului a coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel de după 1999. În pofida creșterii salariilor, inflația ar urma să rămână sub țintele băncilor centrale, ceea ce va da factorilor de decizie mai mult timp pentru a ține dobânzile la minime istorice.

În același timp, aprecierea euro este o veste bună pentru monedele din regiune, care, probabil, vor continua să se întărească în raport cu dolarul american, este de părere Naveen Kunam, manager de portofoliu la Allianz Global Investors.

Zlotul polonez, coroana cehă și forintul ungar s-au apreciat cu peste 10% în raport cu dolarul în acest an.

Sursa: Agerpress