Andreea Paul (INACO): Nu exista nicio justificare pentru pensiile speciale; masura este o aberatie economica

Data publicarii: Astazi, 19-08-2017 | Economie

Pensiile speciale ale magistratilor, parlamentarilor si judecatorilor nu sunt justificate, iar acestea sunt platite din taxele si impozitele "varsate" la bugetul de stat, a declarat presedintele Initiativei pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul, intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.

"Nu există nicio justificare pentru pensii speciale. Nicio meserie nu e mai specială ca alta. Niciuna. Principiul contributivității este cel corect. Astăzi, noi plătim aceste pensii speciale din taxele și impozitele pe care le vărsăm la bugetul de stat, în loc ca aceste taxe să meargă spre drumuri, școli și spitale. Mâine, copiii noștri le vor plăti dacă nu se elimină rapid aceste privilegii aiuritoare", a subliniat Paul.

Aceasta susține că salariile magistraților, judecătorilor și parlamentarilor sunt mult mai mari decât media salariilor pe economie.

"Chiar nimeni nu are curajul să spună că nu există nicio justificare pentru pensii speciale acordate magistraților, judecătorilor, Curții de Conturi, parlamentarilor și funcționarilor parlamentari etc.? Toți aceștia au salarii mult, mult mai mari decât media salariilor pe economie, iar principiul contributivității le garantează și pensii mult mai mari decât media pensiei naționale. De ce e nevoie de umflarea specială a acelor pensii? Doar pentru că au puterea să-și acorde privilegii proprii?! Este incorect. Este injust social. Este o aberație economică", a afirmat Andreea Paul.

Conform sursei citate, un parlamentar nu este mai special decât un funcționar de conturi, doctor sau învățător.

"Cu ce e mai special parlamentarul Lucian sau funcționarul de conturi Ghiță de un doctor sau învățător? Cum este posibil să tolerăm legiuitorii care au inițiat și votat cumulul de pensii speciale de se ajunge la sume lunare amețitoare? Să mă fac bine înțeleasă: nu sunt adepta uniformizării, ci al aplicării principiului contributivității, din respect față de toți cetățenii", susține președintele INACO.

Andreea Paul a adăugat că un om lucrează mai mult de jumătate din an pentru stat.

"Să fim cetățeni mai activi și să urmărim mai atenți ce se întâmpla cu taxele și impozitele plătite de noi statului, nu de alta dar lucrăm mai mult de jumătate din an pentru stat", a menționat sursa citată.

Guvernul a adoptat, în ședința din 4 august 2017, proiectul de Ordonanță de urgență prin care se reglementează pensiile speciale.

În viziunea liderului PSD, Liviu Dragnea, Ordonanța care modifică legea pensiilor speciale va avea ca efect evitarea ca, în 2-3 ani, sistemul bugetar să fie în dificultatea de a susține restul pensiilor românilor.

"Suntem în situația astăzi în care ne costă de la buget 6 miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie încep majorările de salarii cu câte 25% pe an ... în general, sunt categorii care, medicii de exemplu, care intră de la 1 martie total, și ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susținut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari", a declarat Dragnea, la România TV, într-o intervenție la începutul lunii august.

Totodată, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a afirmat, într-o emisiune la Digi 24, că deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde în acest an și ar ajunge la 17,2 miliarde lei anul viitor, dacă nu se indexează pensiile cu inflația.

"În 2016 deficitul pe fondul de pensii a fost de 15,6 miliarde lei. În afara banilor care se cotizau la Fondul de pensii, mai veneau de la buget, în plus, 15,6 miliarde lei. În 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. În 2018, ca estimare, se ajungea la 17,2 miliarde, din cauza majorărilor salariale care determinau automat și o creștere a pensiei. Nemaifiind contributivitate trebuiau să vină bani de la buget pe fondul de echilibrare. Practic, în permanență, ceilalți români, prin impozite și taxe, trebuiau să contribuie la aceste pensii", a explicat Mișa, adăugând că 15 septembrie este termenul până la care se pot depune dosarele de către cei care doresc să iasă la pensie și să beneficieze de actualele prevederi legislative.

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a dat asigurări că pensiile militare nu vor scădea și nici vârsta de pensionare nu se va modifica. ''Suntem în situația în care unele pensii sunt mai mari decât salariile. La un moment dat, bugetul țării nu va putea suporta o astfel de așezare, prin urmare încercăm să evităm acest lucru", a spus Țuțuianu.

Pe de altă parte, deputatul Victor Ponta a scris pe Facebook, în ziua în care Executivul a adoptat proiectul de Ordonanță privind pensiile speciale, că documentul ''nici nu va schimba sistemul și nici nu genera economii la Fondul de Pensii'', ci ''doar se schimbă modul de indexare peste noapte prin ordonanță de urgență fără să știe nimeni ce impact bugetar are".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: