Adrian Mitroi: Cred ca intram intr-o zona a 'bricolajului individual', in ceea ce priveste investitiile bursiere

Data publicarii: Astazi, 19-08-2017 | Economie

Romania este departe de a atinge maximele indicilor bursieri, iar din punct de vedere al investitorilor individuali se intra in zona 'bricolajului' sau 'do it yourself', adica construire de portofoliu, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

'Paradoxal, piețe cu un coeficient Beta, ca să spun așa, adică mai puțin volatile, au recuperat mult mai mult decât am recuperat noi. Noi suntem încă departe să atingem maximele indicilor bursieri, pentru că ne-am și corectat substanțial, cu 90%. Multe dintre piețele occidentale, americană și germană, sunt deja foarte aproape de maximele de dinainte de criză. Noi nu am recuperat din punctul acesta de vedere și 20-25% randament la dividende, cu creștere de capital de la începutul anului, arată o piață care oferă dividende mai bine ca oricare alta', a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, România are două aspecte foarte bune, respectiv un preț bun la acțiuni și atractivitate pe obligațiunile corporatiste sau guvernamentale, 'adică ai randamente bune, deci un profil foarte bun al achiziției de risc și de acțiuni care sunt ieftine, promit dividende, fără impozite și promit și randament de creștere'.

Analistul este de părere că, pentru investitorii instituționali, piața de capital arată atrăgător cu cât va oferi un contrabalans la înăsprirea politicilor monetare.

'În lumina ultimelor cifre macro, riscul de creștere insuficientă este clar în scădere. Riscul cel mai important începe să devină cel de normalizare a politicilor monetare ale băncilor centrale. Atunci, temerile investitorilor instituționali, cei care din punctul nostru de vedere contează, pot fi legate de faptul că vor avea mai puțină dobândă de încasat, în continuare, și probabil că mizează mai mult pe dividende. Pentru investitori, piața de capital arată atrăgător cu cât va oferi un contrabalans la înăsprirea politicilor monetare, tot ceea ce este posibil, adică normalizarea lor. Asta este în regulă pentru investitorii instituționali. Ei își vor putea balansa acel deficit de venituri din dobânzi cu așteptări de venituri mai bune', a mai arătat profesorul ASE.

În ceea ce privește investitorii individuali, Mitroi a arătat că se intră într-o zonă a 'bricolajului individual', adică de construire a unui portofoliu individual.

'În ceea ce privește investitorii individuali, eu cred că intrăm într-o zonă a 'bricolajului individual', 'do it yourself', adică construire a unui portofoliu individual, care are multă logică, indiferent de statusul bursei astăzi, frontieră cu posibilitatea de emergentă, schimbări de atitudine, management. Fiecare trebuie să își achiziționeze independent risc bursier, independent de evenimente, pariuri de evenimente și așa mai departe. Mi se pare că va veni o vreme bună pentru riscul bursier. Creșterea economică spectaculoasă nu se bazează pe credit. Această cauzalitate cu care am fost obișnuiți până acum credit-creștere economică, pare să nu mai funcționeze în noua economie acum. Productivitatea marginală a creditului tinde către zero, ca și costul creditului', a explicat Adrian Mitroi.

Acesta susține că așteptările de creștere a inflației din România nu sunt încă materializate, dar dacă nu s-ar lua în considerare efectele politicii fiscale și a prețurilor administrate, inflația ar fi una modestă.

'Noi suntem într-o eră a represiunii financiare, global vorbind. Adică rata fără risc e în general zero, dacă nu negativă. Pentru investitorul global rata fără risc, adică investiția pe termen mediu 5-10 ani nu aduce semnificativ un randament mai mare decât zero. În România, tu ai așteptări deocamdată de inflație, dar nu sunt încă materializate. Suntem încă într-un proces de dezinflație generalizat mondial. Noi avem niște efecte date de politica fiscală și a prețurilor administrate, dar dacă nu le-ai lua pe astea în considerare, noi tot în jurul unei inflații foarte modeste ne învârtim. Inflația este, deocamdată, un bun la mare căutare peste tot, în toată lumea. Sunt doar așteptări de inflație', a spus Mitroi.

De asemenea, economistul a precizat că este mai sceptic că inflația va atinge nivelurile anunțate, 'chiar dacă prețurile administrate, accizele și alte relaxări fiscale se vor vedea, într-un fel, în prețuri'.

'Inflația este în general acoperită de creșterea de capital. Este cel mai bun hedge pe care îl are un investitor când are temeri de inflație. El trebuie să cumpere acțiuni, nu neapărat obligațiuni. O corporație poate să transfere prin contul ei de profit și pierdere costurile mai mari și să protejeze puterea de cumpărare a investitorului în acțiunile lui. Dacă mai pui și dividendele care sunt și ele protejate, într-un fel, la inflație, atunci recomandarea este de achiziție de risc investițional de acțiuni', a explicat profesorul ASE.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: