Ministrul Energiei: O parte din redeventele petroliere s-ar putea duce catre comunitatile locale

Data publicarii: 30-09-2017 | Economie

Guvernul analizeaza daca legea redeventelor petroliere va contine si o prevedere potrivit careia o parte din sumele care pana acum erau virate la bugetul de stat sa ajunga la comunitatile locale, a declarat, vineri, Toma Petcu, ministrul Energiei, la DC News.

El a fost întrebat dacă este posibil ca o parte din redevențe să ajungă la bugetele locale, pentru ca acestea să fie mai interesate să atragă proiecte de petrol și gaze.

"Este analizat în legea redevențelor și o să decidem dacă este cazul ca aceste redevențe să fie puțin splitate. Nu este o decizie luată, dar este o variantă de lucru", a răspuns ministrul.

Potrivit Legii petrolului, redevența petrolieră reprezintă suma datorată de către titularii acordurilor petroliere bugetului de stat, în condițiile legii, pentru exploatarea unui zăcământ petrolifer și a bunurilor aflate în domeniul public, în scopul transportului și tranzitului petrolului pe conducte magistrale, precum și operării terminalelor petroliere.

Totodată, ministrul a adăugat că Romgaz ar putea demara peste un an și jumătate producție în zăcământul uriaș de la Caragele, județul Buzău, descoperit recent.

O mare problemă a acestui proiect sunt exproprierile, întrucât proiectele de exploatare a gazelor nu sunt legiferate ca fiind de interes public, a continuat ministrul.

"Deocamdată exploatarea de gaze nu este văzută ca exploatare de interes public, cum ar fi autostrăzile, iar aici lucrăm la modificarea legii pe a-i putea sprijini, deja am demarat acest lucru. (...) Nu putem vorbi de închirierea terenurilor, pentru că sunt proiecte care se derulează pe mai mulți ani și poate fi o vulnerabilitate. Consider că este mult mai corect ca Romgaz să fie proprietar pe acele terenuri, pentru că vorbim de investiții de zeci de milioane de euro. Noi sperăm ca într-un an și jumătate să avem producție efectivă în acea zonă", a subliniat Petcu.

Romgaz a anunțat, în luna mai, că zăcământul de gaze naturale de la Caragele care se va dezvolta în următorii ani ar putea avea între 25 și 27 de miliarde de metri cubi de gaz, fiind cea mai importantă descoperire de după Revoluție.

Spre comparație, producția anuală de gaze a țării este în prezent de circa 11 miliarde de metri cubi pe an.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: