Clientii bancilor catalane asigurati ca depozitele lor sunt in siguranta

Data publicarii: 05-10-2017 | Economie

Ministrul spaniol al Economiei si principalele banci din Catalonia i-au asigurat, miercuri, pe clientii bancilor ca depozitele lor sunt in siguranta fata de criza din regiune, informeaza Reuters.

"Bancile catalane sunt banci spaniole, iar bancile din Europa sunt solide. Clientii lor nu au de ce sa se teama", a declarat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, dupa protestele de masa care au avut loc in urma referendumului pentru independenta.

Comentariile ministrului spaniol al Economiei vin dupa ce Caixabank, cel mai mare grup bancar din Catalonia, a cerut angajatilor sa comunice, preventiv, clientilor ca banca este decisa sa le protejeze interesele. Intr-un mesaj trimis marti seara angajatilor Caixabank, si care a fost consultat de Reuters, acestora li se cere sa comunice clientilor "ca singurul obiectiv al bancii este protejarea, tot timpul, a intereselor clientilor, actionarilor si angajatilor, precum si garantarea integritatii depozitelor".

Banco Sabadell, a cincea mare banca din Spania cu operatiuni importante in Catalonia, a incercat la randul sau sa calmeze ingrijorarile. "Sabadell are mecanisme si va lua masurile necesare pentru a putea continua sa opereze in mod normal in zona euro, garantand interesele actionarilor, clientilor si anchetatilor, indiferent de scenariu", a afirmat presedintele Banco Sabadell, Josep Oliu.

Actiunile ambelor banci au scazut in ultimele zile dupa turbulentele provocate de referendumul care a avut loc duminica. Zeci de mii de catalani au demonstrat pe strazile din Barcelona impotriva actiunii fortelor de ordine, care au incercat sa intrerupa votul de duminica.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat, intr-un interviu difuzat miercuri, ca guvernul sau se pregateste sa declare independenta acestei regiuni a Spaniei probabil "la sfarsitul saptamanii".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: