Din cele peste 700 de mii de joburi europene vacante, romanii pot ocupa doar 126 mii

Data publicarii: 11-01-2007
ingraditi la joburiTarile membre UE, cele din Spatiul Economic European si Elvetia au afisat, miercuri, pe portalul Eures, un numar de peste 737.000 de locuri de munca vacante pentru muncitorii comunitari, din care doar 17% ar putea fi ocupate de romani, informeaza, Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS). Potrivit unui comunicat al DMS, in cele 29 de tari europene care fac parte din UE si din Spatiul Economic European (SEE), inclusiv Elvetia, in data de 10 ianuarie exista peste 737.000 de locuri de munca vacante, care pot fi ocupate de muncitori din tarile membre UE.

Dintre aceste locuri vacante, doar 17% ar putea fi accesate de muncitorii romani, pentru ca sunt din zece tari care nu au impus restrictii romanilor pe piata interna a muncii. Cele mai multe locuri de munca vacante se gasesc in Germania (peste 190.000) si in Marea Britanie (peste 260.000), tari care au restrictionat accesul romanilor pe pietele interne ale muncii, iar oferta cea mai mica vine din Polonia (147) si Estonia (cinci locuri de munca vacante).

Romanii ar putea aplica liber pentru peste 126.000 de locuri de munca vacante din Europa, in tari precum Cehia, Finlanda, Suedia, Cipru, Slovenia, Letonia sau Lituania.

Eures este o retea de cooperare care faciliteaza libera circulatie a lucratorilor in Spatiul Economic European. Eures promoveaza mobilitatea geografica si profesionala furnizand informatii, sfaturi si ajutor cetatenilor europeni care doresc sa lucreze intr-o alta tara, la fel si angajatorilor care doresc sa recruteze personal din strainatate. Retea reuneste serviciile publice de munca din toate statele membre ale Spatiului Economic European si alte structuri regionale si nationale care se ocupa de probleme de munca, precum si sindicatele, organizatiile de angajatori si autoritatile publice locale si regionale. Comisia Europeana asigura coordonarea acestei retele.

Toti angajatorii din Spatiul Economic European pot publica ofertele lor de munca in baza de date folosita de Eures care da acces la persoanele interesate sa obtina un loc de munca si care fac parte din tarile membre. Persoanele care cauta un loc de munca pot cauta on-line direct in baza de date sau se pot adresa serviciului local de munca care integreaza de obicei ofertele de munca Eures in propriile liste cu oferte de munca.

Persoanele care isi cauta un loc de munca pot in egala masura sa-si difuzeze propriul CV on-line in baza de date, iar angajatorii pot accesa aceasta baza de date pentru a contacta si recruta in mod direct candidatii care poseda calificarile dorite, fara sprijinul unui intermediar.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: