Creditele in lei se vor ieftini usor, cele in euro se vor scumpi

Data publicarii: 30-01-2007
Dobanzile la creditele in lei vor scadea, iar cele la euro vor inregistra o usoara crestere - aceasta este prognoza bancherilor romani referitoare la tendinta "costului" banilor, noteaza cotidianul Gandul. "Bancile comerciale din Romania vor fi nevoite sa reduca dobanzile la credite si sa creasca dobanzile la depozite", considera Eugen Radulescu, presedintele CEC. El apreciaza ca in urmatoarea perioada vom asista si la ingustarea marjelor de dobanda.?"Vom asista la o ingustare a marjelor dintre dobanzile active si dobanzile pasive, ceea ce inseamna ca bancile romanesti vor fi in cele din urma silite sa reduca dobanzile la credite si uneori sa majoreze dobanzile la depozite, pentru a face fata concurentei formidabile pe care o va reprezenta intr-un interval de timp prezenta bancilor straine", a mai apreciat Radulescu.

"Pe sectorul de retail nu ne asteptam la o scadere a dobanzilor, insa pe segmentul de corporate, da", crede si presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. El apreciaza ca, in cazul cresterii dobanzilor la moneda europeana, reactia bancherilor autohtoni depinde doar de concurenta din piata. "Daca am multi competitori, e clar ca imi voi reduce marjele. Dar daca nu am competitori puternici, tentatia e sa trec asupra clientului o parte din majorarea dobanzii", a explicat Oprescu.

Seful Alpha Bank a mai aratat ca, pe segmentul companiilor mari, marjele se vor ingusta. "In schimb, in cazul IMM, putem estima o crestere a dobanzilor la credite. In privinta persoanelor fizice, marjele folosite in Romania sunt comparabile cu cele din restul UE. Dar pentru ca suntem intr-un mediu de scadere a dobanzilor, vom asista la o scadere ponderata a dobanzilor la credite, daca nu chiar la o stagnare a lor", crede Oprescu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: