Creditul pe card a urcat de la 3 la 20 de salarii

Data publicarii: 07-02-2007 | Finante-Banci
Costurile sunt aproape duble fata de un imprumut de nevoi personale, noteaza Evenimentul Zilei. Ana Maria, 25 de ani, s-a decis sa isi faca un card de credit. O prietena a ei intrase deja in sistemul cumparaturilor pe credit. Evident, ulterior, sumele imprumutate trebuiau returnate bancii. Ana Maria voia sa aiba la dispozitie o suma de bani pe care sa o poata cheltui cum doreste. Cardul de credit era solutia perfecta si astfel putea sa scape de imprumuturile de la prieteni. Cu un card de credit in buzunar putea sa ia bani de la banca chiar daca era pe partia de schi.

Ana Maria stia ca dobanzile pe care le percep bancile la cardurile de credit sunt mai mari decat cele la creditele pe care le acorda in banca. Insa, au contat mai mult avantajele: acela ca se poate apela la credit numai cand ai nevoie.

Aceasta este principala deosebire fata de imprumuturile de consum sau de nevoi personale, pentru care trebuie platite ratele, inclusiv dobanzile, indiferent daca banii au fost cheltuiti sau nu.

Sumele disponibile, limitate

Majoritatea bancilor acorda clientilor posibilitatea de a retrage de pe cardul de credit echivalentul a trei venituri nete. Este cazul Raiffeisen, care a fost printre primele banci ce au atacat agresiv piata cardurilor in urma cu doi ani, dar apoi a incetit pasul.

Exista insa si institutii cu buzunare mai largi in ceea ce priveste imprumutul de pe card. In cazul BCR, acesta poate insuma de sase ori veniturile nete, iar la cardurile Tarom American Express, emise de Bancpost, suma maxima poate fi de pana la 25 de ori salariul lunar.

Totodata, bancile au si plafoane maxime in ceea ce priveste sumele de care pot beneficia clientii lor. De exemplu, Emporiki Bank acorda pe cardul de credit in lei cel mult echivalentul a 1.000 de dolari. O alta conditie la aceasta banca e ca persoana care obtine cardul sa primeasca salariul in contul de card.

Cei care isi fac un card la CEC pot beneficia de o linie de credit de cel mult 50.000 de lei, dar suma maxima de care poate beneficia un client nu trebuie sa fie mai mare decat echivalentul veniturilor acestuia pe trei luni.

In schimb, doritorii de carduri de credit care se adreseaza BRD afla ca aceasta institutie nu are decat carduri de debit cu overdraft, urmand ca in perioada urmatoare sa fie lansata o oferta care sa ia locul cardului Vivere, scos din oferta.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: