Coronavirus schimba regulile lucrului de la distanta

Data publicarii: 16-03-2020 | IT&C
Multe guverne, inclusiv cel al României, au decis în ultima perioadă închiderea unităților de învățământ și limitarea programului de lucru ca urmare a pandemiei generate de virusul Covid-19 și implicit, din nevoia de a limita răspândirea acestuia. S-a ajuns astfel la situația în care mulți oameni sunt nevoiți să lucreze de acasă ori să urmeze cursurile școlilor/facultăților de acasă. Aceștia se vor conecta zilnic la rețelele companiei sau cele școlare din căminul propriu, motiv pentru care traficul online riscă să se aglomereze mai mult decât oricând.

Potrivit experților de la Kaspersky, mare parte din persoanele care urmează să lucreze de acasă, sunt obișnuite cu protecția oferită de rețelele corporative și nu au în vedere măsuri sporite sau alternative de siguranță deși rețelele de acasă nu sunt construite pentru același nivel de siguranță. Prin urmare, pot apărea atacuri oportuniste ale infractorilor cibernetici care vor exploata temerile legate de epidemie transmițând mesaje și programe malware ascunse sub aparente informații concrete privind pandemia de Covid-19.

„Când lucrezi sau studiezi de acasă pentru prima dată poate să ți se pară ciudat, în special dacă ești obișnuit să ai suport IT la îndemână. Conectarea de la distanță la rețelele școlare sau de companie oferă, într-adevăr, flexibilitate în ceea ce privește locul și modul în care lucrăm, dar poate genera, de asemenea, unele dificultăți și potențiale riscuri de securitate. Totuși, urmând câțiva pași de bază, utilizatorii pot fi în siguranță online și se pot bucura la maxim de beneficiile oferite de lecțiile online sau de accesul la distanță” spun experții Kaspersky în cadrul unui comunicat oficial.

Care sunt măsurile pe care aceștia le recomandă? Ei bine, cei care urmează să studieze ori să lucreze de acasă sunt sfătuiți să își protejeze cât mai bine dispozitivele de lucru, inclusiv cele mobile cu soluții de securitate fiabile. Se recomandă de asemenea actualizarea la zi a sistemelor de operare și a aplicațiilor, deîndată ce aceste actualizări devin disponibile. Utilizați doar aplicațiile care provin din surse de încredere, precum Google Play sau Apple Store în cazul terminalelor mobile și doar rețele de încredere pentru activitățile online. O astfel de rețea este cea personală. În cazul în care e nevoie de conectarea la o altă rețea de Internet necunoscută, experții Kaspersky recomandă utilizarea unui VPN. În fine, să nu uităm de importanța de a face în mod regulat back-upuri și de a nu accesa pagini web cu excepția cazurilor în care introducem manual adresa. Nu dați click pe linkuri provenite în mesajele de email ori de pe situri în care nu aveți încredere deplină.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: