Raport PwC: Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale

Data publicarii: 12-04-2022 | Finante-Banci
Potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte ale Central Bank Digital Currency, peste 80% din băncile centrale, la nivel global, iau în considerare lansarea unei monede digitale. Același raport notează faptul că proiectele de monede digitale pentru companiile de retail și populație au atins deja niveluri de maturitate mai mari decât proiectele destinate instituțiilor financiare care au conturi la băncile centrale deși au înregistrat și acestea progrese semnificative în ultimul an (wholesale).

”Cel puțin 68 de bănci centrale au comunicat public intențiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail și cel puțin 28 de proiecte pilot. În 2022 este așteptată o intensificare a proiectelor de cercetare, testare și implementare, incluziunea financiară fiind unul dintre principalele rezultate dorite. Totuși autoritățile financiare internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional, continuă să reamintească faptul că țările care adoptă monede digitale trebuie să rămână vigilente și să evaluzez periodic diversele riscuri referitoare la aplicarea politicii monetare, finanțarea băncilor, securitatea cibernetică, integritatea și stabilitatea financiară”, a declarat Gabriel Voicilă, Technology Partner PwC România.

În topul proiectelor CBDC de retail incluse în acest index regăsim eNaira, moneda digitală a Băncii Centrale a Nigeriei, prima de acest gen de pe continentul african, respectiv Sand Dollar, monedă care a fost emisă ca mijloc de plată legal pe piață de către Banca Centrală a Bahamas în luna octombrie a anului 2020.

Și China a testat un CBDC în urmă cu doi ani, lansând yuanul digital, devenind astfel prima economie mare care a intrat în acest club select. Începând cu luna martie 2022, în China se desfășoară de asemenea programe pilot în 12 orașe cu privire la implementarea acestei monede, cele mai mari fiind Shanghai și Beijing.

În ceea ce privește sectorul wholesale, cel mai important proiect CBDC este parteneriatul dintre Autoritatea monetară din Hong Kong, HKMA, și Banca Thailandei (BoT), proiect care vizează lansarea mBridge, un concept care să permită efectuarea plăților transfrontaliere în valută în timp real, în baza tehnologiei registrului distribuit (DLT). Merită de asemenea menționată în același context Autoritatea Monetară din Singapore, cu două noi proiecte în același sector.

Oferta de stablecoin, monedă care își păstrează stabilitatea prețului în raport cu o referință a explodat în ultimele 18 luni, aceste tipuri de monede fiind considerate de facto puntea de trecere dintre numerar la active digitale. Acestea permit tranzacții flexibile suportând în același timp o potențială volatilitate pe care alte criptomonede nu pot.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: