Noua taxa auto va respecta principiul liberei circulatii a marfurilor, impus de UE
Data publicarii: 12-02-2008 | AutoLibera circulatie a marfurilor, principiu de baza al Uniunii Europene, a fost ignorat de formula initiala a taxei auto, dar va fi luat in calcul in noua grila de calcul negociata cu Comisia Europeana, a declarat luni seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea.
"Libera circulatie a marfurilor este un principiu european, iar in calculul variantei noi el a fost practic impus de catre Comisie, in mod corect. Negocierile intre cele doua parti au dus la un rezultat care arata ca nu numai chestiunile de mediu sunt importante, ci si cele legate de libera circulatie. Uneori, intentia statului membru, cum a fost prima varianta a taxei, trebuie modificata, tinand cont de acest principiu", a declarat Ciocanea, la finalul unei intalniri a secretarilor de stat pentru afaceri europene la care a participat si comisarul european Leonard Orban.
Orban a confirmat ca "exista o intelegere asupra unui text de modificare a legislatiei romane" intre partea romana si Comisia Europeana."In masura in care legislatia va fi modificata si va intra in vigoare, Comisia Europeana va opri procedurile de incalcare a Tratatului. Daca nu, desigur ca se va merge pana la Curtea Europeana de Justitie. Dar sper ca nu va fi cazul", a spus comisarul.
Pozitia oficiala a Comisiei Europene ramane aceea de a "continua procedura de infringement pana cand guvernul roman va adopta o legislatie noua, aliniata regulilor europene", a declarat purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Taxe si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou.
Ciocanea a justificat taxa auto din perspectiva utilizarii fondurilor in scopuri ecologice - pentru conformarea CET-urilor la normele de mediu, pentru impaduriri si piste de biciclete.
"Sunt 109 de instalatii mari din Romania cu termenul de conformare 2013 si cateva cu termene de tranzitie. Apoi incep amenzile. Intrebarea e daca se pot inchide CET-urile sau daca pot sa plateasca amenzile. Solutia sunt imprumuturile, care contribuie la deficitul bugetar. Apoi vom fi intrebati de ce depasim deficitul bugetar. Ca urmare, important este, desigur, cat de mare e taxa, cum e ea construita - astea se pot discuta. Esentiala este insa folosirea banilor. Sumele, conform ordonantei, vor fi trecute inclusiv la conformarea de mediu a CET-urilor, nu numai la impaduriri si piste de biciclisti. Cred ca putem fi de acord ca exista necesitatea acestei taxe din perspectiva utilizarii acestor fonduri", a explicat seful DAE.
In noiembrie 2007, Romania a intrat in a doua etapa a procedurii de infringement (incalcarea tratatului de aderare) pentru taxa de prima inmatriculare. Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa consta intr-un aviz motivat prin care Comisia cere modificarea taxei si reprezinta faza premergatoare trimiterii la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Conform termenului prevazut de procedura, Romania avea timp doua luni, pana la sfarsitul lunii ianuarie, pentru a modifica taxa. In caz contrar, Comsia ar putea decide inaintarea cazului la CEJ.
Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii, la sfarsitul lunii ianuarie, cu reprezentantii CE pe marginea taxei auto, la o saptamana dupa ce o delegatie romana a prezentat modificarile aduse taxei auto reprezentantilor Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala (DG TAXUD). "In timpul discutiilor avute la Bruxelles, comisarul european Laszlo Kovacs a felicitat guvernul pentru modul in care varianta de modificare a taxei de poluare auto corespunde cerintelor Comisiei Europene", a declarat Vosganian la inceputul sedintei din 23 ianuarie a Executivului.
Ministerul Finantelor a facut public, in urma cu cateva saptamani, proiectul de ordonanta privind modificarea taxei auto si l-a supus dezbaterii publice. Taxa se calculeaza in functie de gradul de poluare a masinii (normele Euro), de capacitatea cilindrica si de vechimea autovehiculului. Potrivit noii grile de taxare, valoarea taxei se va tripla la masinile noi Euro 4, dar va fi de zece ori mai mica pentru masinile Euro1 cu o vechime de 14 -15 ani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI