Ce vor angajatii de la un serviciu
Data publicarii: Astazi, 09-02-2009 | HR/CariereMotivatiile care ii dinamizeaza pe oameni zi de zi si care ii determina sa coboare din pat in fiecare dimineata pentru a ajunge la timp la birou unde, in multe cazuri stau din proprie initiativa cu mult mai mult decat le este programul, difera foarte mult de la individ la individ.
Unii muncesc din dragoste, altii pentru implinirea personala. Unora le place sa-si duca la bun sfarsit sarcinile pentru ca se simt astfel realizati ca indivizi, iar altii sunt atasati de ceea ce fac sau de clientii pentru care lucreaza. Unora le place camaraderia si interactiunea cotidiana cu restul colegilor, altora doar nevoia de a-si umple timpul cu ceva.
Dar, dincolo de motivatia gasita de fiecare in parte, la baza sta nevoia universala de bani. Toti muncim pentru bani, indiferent ca vin prin salariu, compensatii, bonusuri, beneficii sau remuneratie. Banii asigura o locuinta, imbracaminte si mancare pentru familie, vacante petrecute departe de casa, confort, o buna educatie pentru copii si multe alte lucruri mai mult sau mai putin importante.
Subestimarea rolului pe care il au banii este o greseala capitala pentru orice angajator. Un salariu corect asociat cu beneficii regulate asigura companiilor accesul la cei mai buni angajati si retinerea lor perioade lungi de timp.
Odata implinita aceasta conditie, angajatorii ar trebui sa aiba in vedere si restul aspectelor importante pentru pastrarea angajatilor valorosi. Un recent studiu arata ca dincolo de bani, salariatii considera importante timpul personal si atentia din partea managerilor. Bob Nelson, cercetator specializat in psihologia muncii spune ca, mai mult decat orice, angajatii vor sa fie apreciati pentru o sarcina executata bine. "Stima si increderea in sine sunt foarte importante pentru fiinta umana. De aceea orice strategie motivationala ar trebui sa aiba in centru acest aspect".
In multitudinea de motivatii personale, diferite de la individ la individ, Bob Nelson a identificat cativa mari factori motivationali universali, valabili pentru majoritatea angajatilor.
Controlul propriei munci, in care intra abilitatea de a lua decizii, stabilirea de tinte clare si masurabile, responsabilitati clare si sarcini bine definite, recunoasterea realizarilor, capacitatea de a actiona independent.
Integrarea in echipa prin primirea periodica de comunicate si informatii interne, explicarea formulelor manageriale, oportunitatile de partcipare la intalnirile factorilor de decizie, evidentierea progreselor facute.
Oportunitatatea de avansare in cadrul companiei, posibilitatea de a participa la cursuri de perfectionare, expunerea la informatii si practici noi.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania