Romania a reiterat 2014 ca data tinta pentru adoptarea euro
Data publicarii: 02-03-2009 | EconomieGuvernul Romaniei a mentinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, in cadrul raportului de convergenta trimis la Bruxelles, sperand ca va dispune de suficient timp pentru a pune in practica reformele necesare, scrie Reuters.
Raportul, aprobat de guvern saptamana trecuta, precizeaza ca Romania poate intra in anticamera de doi ani impusa monedei nationale inainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme in 2012.
Criza mondiala a facut ca multe state din Uniunea Europeana (UE) sa fie mai nerabdatoare sa adopte moneda unica, utilizata in prezent de 16 state, datorita stabilitatii valutare pe care o ofera.
Saptamana trecuta, Ungaria a solicitat scurtarea perioadei ERM2, pentru a aduce mai rapid statele din Europa de Est in zona euro, cu scopul de a le proteja de criza, insa liderii UE au sustinut ca modificarea regulilor de aderare ar fi in prezent o greseala.
"Avand in vedere nevoia de a implementa reforme structurale aditionale care vor creste flexibilitatea economiei romanesti si capacitatea statului de a face fata socurilor, o parere unanima este ca moneda nationala nu va putea intra in ERM-2 inainte de 2012", potrivit raportului de convergenta pentru 2008-2011.
Multi economisti vad Romania ca unul dintre cele mai vulnerabile state din UE din cauza vastului deficit de cont curent, care presupune ca multi investitori straini au parasit de mult pietele romanesti, ceea ce a dus la deprecieri record ale leului in fata monedei unice.
Raportul vede deficitul bugetar consolidat la putin sub 1% din produsul intern brut (PIB) in 2012, fata de 5% din PIB, in 2008.
Investitiile straine directe ar putea scadea la 4,7 miliarde euro in 2009, cu aproape jumatate mai putin fata de anul trecut.
Obiectivele tratatului Maastricht privind deficitele, cursurile de schimb si inflatia sunt principalele probleme ale statelor membre UE, aflate in trecut sub regim comunist, care vor sa intre in zona euro si care fac tot posibilul sa se alinieze standardelor Europei Occidentale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI