Cinci secrete pentru o cariera stabila

Data publicarii: 16-03-2009 | HR/Cariere

Intr-un sondaj recent, majoritatea angajatilor au declarat ca prefera un serviciu sigur cu un salariu modest, contra unui post bine platit, dar aflat sub permanentul spectru al restructurarii. Aceasta inclinatie pare sa fie mai accentuata in perioade economice tulburi, caracterizate prin nesiguranta financiara.

Oricat de instabile ar fi vremurile, fiecare isi poate optimiza cariera intr-o masura mai mare sau mai mica, astfel incat posibilitatea de a ramane fara serviciu sa se diminueze. Iata cinci sfaturi oferite de specialistii in resurse umane.

1. Identificarea industriilor de top ale momentului. Chiar daca rata somajului creste amenintator, exista, in continuare, o serie de industrii total neafectate, in care numarul posturilor disponibile continua sa fie mare. Pentru Romania, un exemplu ar fi IT-ul.

2. Concentrarea asupra viitorului. Perceperea principaleor tendinte inseamna noi oportunitati la orizont. Efortul de anticipare a nevoilor viitoare de pe piata muncii ar trebui facut de toti cei care isi doresc o cariera lipsita de emotii. Un exemplu de domeniu cu sanse mari de dezvoltare este cel al tehnologiilor ecologice, precum panourile solare, turbinele eoliene etc.

3. Identificarea domeniilor dovedite sigure pe termen lung. Unele cariere sunt dincolo de legea cererii si ofertei, fiind adevarate paradisuri pentru cei care le imbratiseaza. Aici se incadreaza, in principal, serviciile bugetare din institutiile de stat. Este adevarat ca salariile sunt, de regula, mai mici decat intr-o companie particulara. Totusi, in anumite cazuri, precum ale politistilor sau functionarilor publici superiori, veniturile nu sunt cu mult mai mici decat ale unui angajat din sectorul privat.

4. Specializarea pe un domeniu de nisa. Specialistii aduc o valoarea reala intr-o organizatie, fapt pentru care nu sunt usor inlaturati. Asadar, cei care isi doresc o cariera cat mai stabila trebuie sa inceapa prin dezvoltarea unor abilitati superioare celorlalti din domeniul in care activeaza. 

5. Dezvoltarea laturilor creative. Cei care activeaza in domenii artisice, precum design, jurnalism, programare, trebuie sa-si amplifice constant portofoliul creatiilor. Exersarea creativitatii nu trebuie sa fie, insa, doar apanajul acestora. In orice job inclinatia spre inovatie se poate dovedi un atu urias.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: