Citi: Schimbarile politice actuale vor pune in continuare presiune pe leu, dar BNR il va sprijini
Data publicarii: 14-10-2009 | EconomieLeul va fi supus unor noi presiuni de depreciere din cauza actualelor schimbari politice, dar banca centrala va continua sa il sustina, dat fiind ca are si rezervele necesare, sustin analistii Citi intr-un raport publicat miercuri.
"Cu toate ca ultimele schimbari de ordin politic ar trebui sa ridice noi presiuni asupra leului, ne asteptam ca BNR sa continue sa fie activa pe piata valutara pentru a preveni o depreciere drastica a leului", se arata in raport.
Analistii Citi au mai adaugat ca, in opinia lor, "chiar si fara banii de la FMI - a caror acordare depinde de cea de-a doua evaluare, BNR pare sa aiba suficiente resurse pentru a stabiliza evolutia leului in urmatoarele luni (circa 3 miliarde euro, daca tinta de active straine nete impusa de FMI este respectata)".
"Dat fiind ca situatia politica e putin probabil sa se imbunatateasca inainte de inceputul anului viitor, e de asteptat ca leul sa ramana sub presiune. Cu toate acestea, dorinta si capacitatea BNR de a apara leul nu ar trebui subestimate, dat fiind nivelul destul de acceptabil al rezervelor bancii centrale", se mai arata in raport.
Dupa caderea guvernului Boc, leul a avut o usoara tendinta de depreciere, de la 4,28-4,29 lei/euro la 4,30 lei/euro, dar cursul nu a reusit sa treaca de acest plafon, unii dealeri considerand ca e posibil sa fi avut loc o interventie a bancii centrale de sprijinire a leului.
Indiferent de componenta pe care o va avea noul guvern si de posibila intarziere a finalizarii celei de-a doua evaluari de catre Fondul Monetar International (FMI), analistii Citi considera ca exista suficient sprijin pentru programul UE-FMI in randul partidelor politice.
"Drept urmare, e de asteptat ca implementarea programului sa fie reluata odata cu numirea unui nou guvern, dupa alegerile prezidentiale", au conchis analistii Citi.
Citi a revizuit in urcare prognoza pentru cursul de schimb la finalul lui 2009 la 4,32 lei/euro
Grupul Citi a revizuit prognoza pentru cursul de schimb la finalul acestui an la 4,32 lei/euro, de la estimarea anterioara de 4,1 lei/euro, asteptandu-se la o prezenta activa a bancii centrale pe piata valutara, pentru a contracara efectele negative ale incertitudinii politice.
"In contextul asteptarilor noastre ca tensiunile politice sa se mai stabilizeze pana la inceputul anului viitor, estimam o apreciere moderata a leului in 2010. Din acest punct de vedere, acordam multa importanta instalarii unui nou guvern dupa alegerile prezidentiale, astfel incat acordul cu FMI si Comisia Europeana sa poata fi reluat dupa o posibila intarziere pentru a doua evaluare, programata pentru decembrie 2009", precizeaza analistii Citibank.
In continuare, ei prognozeaza un nivel al cursului de schimb de 4,25 lei/euro dupa primele trei luni din 2010, de 4,20 la jumatatea anului viitor, 4,18 lei/euro dupa primele trei trimestre, respectiv de 4,15 lei/euro la final de 2010.
Marti, cursul de schimb a testat nivelul de 4,30 lei/euro, in contextul caderii guvernului Boc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza