Una din zece companii din Romania nu-si plateste la timp angajatii
Data publicarii: 10-11-2009 | HR/CariereUna din zece companii a intarziat cu plata salariilor, iar aproape 15% dintre ele au operat reduceri ale salariului de baza in ultimele sase luni, potrivit unui studiu intreprins de firma de consultanta Danis Consulting in colaborare cu Roffey Park Institute din Marea Britanie.
In topul metodelor de reducere a cheltuielilor cu angajatii, reducerea cheltuielilor de protocol, a recompenselor si bonusurilor si a recrutarilor sunt cele mai utilizate masuri luate de companii in acest an.
Cele trei masuri au fost luate, in medie, de una din trei dintre companii. Aproape o treime dintre firme au apelat la concedieri, un sfert dintre societati au redus bugetul de instruire si dezvoltare, o treime si-au trimis angajatii in concediu platit sau neplatit, reducerea salariului de baza a fost efectuata de catre 14% dintre firme si reducerea numarului de ore de munca a fost derulata de peste o zecime dintre societati. In plus, una din zece companii a raportat intarzieri in plata salariilor.
Per ansamblu, reducerile de personal au constituit raspunsul la criza in cazul a 38% dintre companiilor chestionate, in timp ce mai putin de o zecime dintre acestea au preferat sa-si creasca numarul de angajati.
Cel mai des intalnit raspuns a fost cel de elaborare de strategii de reducere a costurilor, dat de aproape trei sferturi dintre companii. Alte masuri luate au fost concentrarea pe afacerea de baza, efectuate de aproape jumatate dintre companii, oferirea de noi produse sau servicii, 43%, cautarea de noi piete, 40%.
Cautarea de parteneri strategici a fost efectuata de catre un sfert dintre firme, externalizarea anumitor servicii de catre o zecime, retehnologizarea a fost facuta de 8%, in timp ce achizitia de noi firme a fost aleasa de una din 20 de companii. Pastrarea angajatilor, in actualul context economic, este considerata cea mai mare provocare de aproape 3% dintre companii. Pe primul loc in topul provocarilor se afla, asa cum era de asteptat, asigurarea resurselor financiare pentru supravietuirea organizatiei, fiind aleasa de aproape o treime dintre respondenti. Aproape doua treimi dintre subiecti au declarat ca rezultatele care vor fi inregistrate in acest an se vor situa sub nivelul celor de anul trecut, 21% considera ca rezultatele vor fi similare, iar unul din cinci manageri crede ca 2009 va fi mai bun decat 2008.
Potrivit studiului, gradul de motivare a angajatilor din firmele respondente este unul mediu, valoarea medie a notelor acordate pe o scala de la 1 la 10 fiind de 6,8. Cu toate acestea, o persoana din cinci raporteaza un nivel scazut al motivarii in organizatia proprie, acordand note intre 2 si 6.
"Este posibil ca aceste cifre sa fie deformate din cauza fricii angajatilor de a nu fi concediati, in cazul in care chestionarul nu a fost anonim. Daca a fost anonim, atunci sunt sanse mari sa fie real", considera Ioana Moholea, project manager in cadrul firmei de recrutare Perspective. Potrivit lui Moholea, daca raspunsurile au fost cele reale, motivele lor ar putea fi date de un feedback pozitiv din partea conducerii, care a inspirat un sentiment de siguranta angajatilor.
"Sunt greu de crezut aceste rezultate, mai ales ca toate datele arata o scadere a salariilor, o crestere a nivelului de munca, toate pe fondul programelor de restructurare derulate de companii, in goana dupa reducerea costurilor", considera Moholea. Cel mai scazut nivel al motivarii este relatat de respondenti din firme mari, cu peste 500 de angajati.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI