Cum se explica dezinteresul bancherilor fata de imprumuturile statului in lei

Data publicarii: 23-11-2009 | Finante-Banci

Desi li se ofera randamente duble la titlurile in lei vandute de stat fata de cele in euro, bancile raman fidele celor in moneda europeana. Analiza operatiunilor cu titluri indica faptul ca bancile vad pentru anul viitor un curs de peste 4,5 lei pentru un euro.

In ultima perioada de timp, bancile comerciale din Romania au subscris doar 30% din emisiunile de titluri de stat in lei cu dobanda anuala de 10%, dar in schimb au suprasubscris (chiar cu 100%) titlurile de stat in valuta cu randament de 5,25% pe an. Situatia este una misterioasa. De ce ar pierde bancile bani investind in titluri care le aduc teoretic randamente injumatatite? Raspunsul este unul singur: bancile comerciale din Romania vad cursul euro/leu la peste 4,5 lei in 2010 chiar daca nu declara public acest lucru.

Spre exemplu, daca ar cumpara titluri de stat in valuta in valoare de 100 de milioane de euro pentru un an, la o dobanda de 5,25% pe an, bancile comerciale ar avea la finele perioadei in cont suma de 105,25 milioane de euro.

La un curs de 4,3 lei pentru euro (atat la cumpararea titlurilor, cat si la primirea banilor de la stat peste un an) ar reprezenta echivalentul a 452,57 milioane lei. Daca ar cumpara titluri de stat in lei de 430 milioane (echivalentul a 100 milioane de euro) pe aceeasi perioada, la un randament de 10% pe an (atat este in prezent dobanda platita de stat la titlurile in lei), bancile comerciale ar obtine peste un an suma de 473 milioane de lei.

De aici rezulta ca investitia in titluri de stat in lei aduce, in conditiile mentinerii cursului, un surplus de 20,42 milioane de lei, echivalentul a 4,75 milioane de euro. Iar la un curs fix de 4,3 lei pe parcursul anului 2010, bancile comerciale ar obtine la titlurile de stat in lei un randament mai mare cu 90% decat la cele in valuta. Si cu toate astea titlurile de stat in lei nu sunt atractive pentru banci, in schimb sunt atractive cele in valuta. Orice apreciere a leului in 2010 (adica o scadere a cursului sub nivelul actual de 4,3 lei) ar face ca titlurile in lei sa fie mult mai rentabile decat cele in valuta.

Integral in Cotidianul