Mai avem 2 saptamani pentru actualizarea datelor personale la banci
Data publicarii: 16-03-2010 | Finante-BanciClientii care nu isi actualizeaza pana pe 31 martie datele personale la bancile cu care lucreaza ar putea sa se trezeasca cu conturile blocate, aminteste conso.ro. Cerinta este impusa de un regulament al BNR si de normele europene. Conform acestora, bancile nu pot sa ofere servicii clientilor despre care nu detin un set de informatii de baza.
Bancile au primit in toamna anului trecut posibilitatea de a prelungi cu inca 6 luni termenul in care trebuie sa isi actualizeze baza de date cu informatii privind propriii clienti. La sfarsitul lui martie, aceasta perioada va expira la multe banci.
Conform modificarilor aduse regulamentului BNR nr. 9/2008, bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa isi actualizeze baza de date cu informatii despre clienti cel mai tarziu in "18 luni de la aprobarea la nivelul organelor de conducere ale institutiei a normelor de cunoastere a clientelei".
Regulamentul bancii centrale are la baza legislatia in domeniu privind combaterea si prevenirea spalarii banilor si finantarii actelor de terorism, adoptata ca urmare a implementarii unei directive europene.
Clientii risca sa ramana cu contul blocat
Legislatia in domeniu prevede obligatia bancilor de a detine un minim de informatii despre propriii clienti, in conformitate cu reglementarile europene.
In cazul in care banca nu detine aceste informatii nu mai poate sa continue relatia cu clientii in cauza. In consecinta, clientii care nu au mers la sediile bancilor in vederea actualizarii datelor s-ar putea trezi cu conturile suspendate sau inchise.
Spre exemplu, cei care detin carduri nu le vor putea utiliza nici pentru retragere de numerar, nici pentru plata la comerciant pana nu merg la banca sa ofere informatiile solicitate.
In vederea actualizarii datelor personale nu trebuie neaparat sa mergeti la unitatea la care v-ati deschis contul, ci puteti sa va deplasati, cu un act de identitate, la cea mai apropiata agentie a bancii cu pricina. Daca aveti conturi la mai multe banci, va trebui sa faceti o vizita pe la fiecare.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: Economia circulara poate diminua cu aproape o treime consumul de resurse si materii prime la nivel global, fara a afecta oferta si calitatea bunurilor si a serviciilor
- Punct de vedere EY România - Corina Mîndoiu și Cătălina Butan: Marile averi sub lupa fiscului – ce impact vor avea noile reguli?
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din Romania si din regiune se asteapta la restrangerea activitatii in acest an, dar jumatate din ele estimeaza o crestere a randamentelor
- Noul centru de cercetare-dezvoltare Continental din Timișoara prevăzut cu echipamente Schneider Electric
- NN Investment Partners își schimbă denumirea în Goldman Sachs Asset Management
- Studiu Deloitte: asiguratorii au provocari legate de crestere si de profitabilitate in 2023, dar si oportunitati generate de asigurarea riscurilor cibernetice, tranzitia catre energia verde si noile standarde de raportare
- Cushman & Wakefield Echinox: Portofoliul de clădiri administrate s-a triplat în ultimii 5 ani; potențialul de creștere rămâne ridicat pe fondul dezvoltării pieței imobiliare
- Studiu Deloitte Legal: companiile din Romania se asteapta la cresterea numarului de insolvente si de litigii legate de siguranta datelor cu caracter personal si de protectia consumatorilor
- Sondaj Storia.ro - Ce parere au agentii si consumatorii despre Legea Agentului Imobiliar
- Opinie Deloitte: UE a adoptat DORA, un fel de GDPR al siguranței cibernetice pentru organizațiile din sectorul financiar. Ce presupune noul cadru de reglementare pentru echipele de management?
- BCR: Dezvoltare digitala a portofoliului investitional prin George
- Raportul Anual 2021 Revolut: Primul an pe profit, EBITDA ajustata de 100 milioane GBP si profit net de 26,3 milioane GBP
- Index salarial: Cât câștigă cei care lucrează în sectorul de service & reparații
- Grupul Banca Transilvania: 1.000 de finantari in 4 luni, prin BT Mic
- Activ Property Services a implinit 30 de ani de existență,și așteaptă venituri de 1,5 milioane Euro în 2023