Olteanu, BNR: 99% dintre infractiunile cu cecuri nu sunt sanctionate

Data publicarii: 07-10-2010 | Finante-Banci

Reprezentantii BNR vor modificarea legii care ii lasa nepedepsiti pe cei care arunca pe piata cecuri si bilete la ordin fara acoperire. Oamenii de afaceri sunt reticenti cand vine vorba sa accepte cecurile ca instrumente de plata, in ciuda deficitului de lichiditati cu care se confrunta companiile.

Pe de-o parte, din cauza lipsei de incredere atat intre comercianti, cat si intre comercianti si banci, iar pe de alta parte, din cauza sistemului judiciar, care nu pedepseste fraudele cu astfel de instrumente, explica oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"99% din dosarele penale care urmaresc infractiuni cu cecuri se soldeaza cu neinceperea urmaririi penale, pe motiv de lipsa a pericolului social (...) Daca nu este pericol social, atunci sa se modifice Codul Penal", a spus ieri viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la un seminar organizat de banca centrala. Nu numai cecurile trezesc neincrederea comerciantilor si a bancilor, ci si cambiile si biletele la ordin, pentru ca o serie de companii si-au pacalit furnizorii cu asemenea instrumente fara acoperire. Se vede din cifrele oficiale, care arata ca, in primul semestru, platile prin bilete la ordin, cecuri si cambii refuzate de banci au crescut cu peste 20% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 4,85 miliarde de lei. In perioada analizata, valoarea medie a unei solicitari respinse a crescut cu 57,5%, la 25.861 lei, in timp ce maximul a fost atins in luna mai, respectiv 31.856 lei. Toate aceste statistici exista intr-o baza de date a BNR, unde sunt cuprinse toate informatiile despre companiile care au generat incidente de plata, raportate de banci.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: