Avertisment: Fondul Proprietatea se va desfiinta, daca Bursa nu se dezvolta

Data publicarii: 16-04-2013 | Bursa

Fondul Proprietatea (FP) se va "micsora", in viitor, pentru ca nu are unde sa-si plaseze banii pe piata locala. Asa ca ii va da actionarilor prin dividende. Cat de mult se va micsora FP?  "Depinde de cat de repede se va dezvolta piata", a declarat Greg Konieczny, managerul FP, pentru ECONOMICA.NET. Altfel spus: oricat. FP este supus unei mari presiuni pentru distributia de dividende mari si, pana piata se va dezvolta  suficient de repede si de mult, ca sa aiba ce-i oferi, FP  nu va mai ramane cu bani de investit.

Cele mai cautate companii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Fondul Proprietatea (FP) si societatile de investitii financiare (SIF) sunt supuse unei fomidabile presiuni din partea actionarilor pentru transformarea activelor in lichiditati pentru dividende.

De aceea, unii brokeri si analisti spun ca nici FP nu este nemuritor.

"Ar putea fi cazul, nu stiu. Este prea devreme de spus", a raspuns provocarii Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, intr-un interviu pentru ECONOMICA.NET. Orice companie si, "in special, orice fond de investitii poate exista doar atata timp cat  exista o piata pentru acesta", a mai spus Greg Konieczny.

In ceea ce-l priveste, Fondul Proprietatea (FP) este mult prea mare pentru piata de capital locala si se va micsora, daca piata nu va creste, potrivit lui Greg Konieczny. Ca "dimensiune, nu ca valoare a activului pe actiune", a precizat oficialul polonez.

"Cred ca, pe termen lung, exista o piata pentru un fond romanesc de actiuni concentrat doar pe aceasta tara, pur si simplu pentru ca exista inca multe oportunitati aici, multa valoare de creat. Intrebarea este: care este marimea unui asemenea fond, astfel incat sa poata fi condus la fel ca alte fonduri inchise (fara emisiune continua de titluri proprii, n.r.) din lume? In acest moment, uitandu-ne la dimensiunea pietei, si la lichiditatea pietei, si la dimensiunea activelor noastre, e clar... Fondul (Proprietatea, n.r) e  mult prea mare pentru piata", a explicat managerul Fondului Proprietatea.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: