Finantarea Strategiei Dunarii in perioada 2014-2020, discutata la Bucuresti
Data publicarii: 18-04-2013 | Economie
Coordonatorii din cele 14 state implicate in Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii au sustinut, intr-o reuniune la Bucuresti, ca trebuie identificate prioritati nationale a caror realizare necesita cooperarea cu alte state pentru a include obiectivele acestei Strategii in Acordurile de Parteneriat si in Programele Operationale pentru perioada 2014-2020.
"Temele abordate in cadrul reuniunii au fost modalitatile de includere a obiectivelor Strategiei Dunarii in cadrul documentelor de programare si Programelor Operationale pentru statele membre UE, precum si reflectarea prioritatilor Strategiei in cadrul instrumentelor financiare UE destinate statelor non-membre UE, in viitoarea perioada de programare 2014-2020", detaliaza Ministerul Afacerilor Externe, in calitate de organizator, intr-un comunicat remis AGERPRES.
Reprezentantii romani s-au referit, printre altele, la modul in care, in tara noastra, institutiile implicate in implementarea Strategiei Dunarii, respectiv in procesul de programare a fondurilor europene structurale si de investitii promoveaza o abordare coordonata si integrata menita sa faciliteze finantarea proiectelor Strategiei.
In cadrul reuniunii, ce a avut loc marti si miercuri, interventiile participantilor au evidentiat ca "Strategia Dunarii reprezinta o platforma de cooperare stabila, care permite identificarea de prioritati comune si faciliteaza coerenta si colaborarea intre programele si politicile dezvoltate in regiunea Dunarii", relateaza MAE.
"Din discutii s-a degajat faptul ca includerea obiectivelor Strategiei UE pentru regiunea Dunarii in Acordurile de Parteneriat si in cadrul Programelor Operationale pentru perioada 2014-2020 presupune identificarea acelor prioritati nationale a caror realizare necesita cooperarea cu alte state", arata sursa citata.
Potrivit MAE, reuniunea a fost apreciata drept o contributie importanta adusa de Romania la efortul, in plan european, de a stimula, la nivelul tuturor statelor participante la Strategie, o abordare macroregionala a provocarilor transnationale in regiunea Dunarii, precum interconectarea retelelor de transport, gestionarea riscurilor de mediu, stimularea competitivitatii.
Participantii au convenit ca o urmatoare reuniune, in acelasi format, sa aiba loc in Germania/Stuttgart, in luna iunie.
Reuniunea de la Bucuresti a fost organizata de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in cooperare cu Comisia Europeana.
Strategia UE pentru regiunea Dunarii reprezinta o platforma de cooperare a statelor participante, in vederea dezvoltarii economice si sociale a regiunii Dunarii prin implementarea in regiune a politicilor Uniunii Europene.
La Strategia UE pentru regiunea Dunarii participa opt state membre UE (Austria, Bulgaria, R. Ceha, R.F. Germania-landurile Bavaria si Baden-Wurttemberg, Slovenia, Slovacia, Romania, Ungaria) si sase state non-membre UE (Croatia, R. Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, R. Moldova, Ucraina).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial