Costul ascuns al creditelor Prima casa: depozit colateral de pana la 4.000 de lei
Data publicarii: Astazi, 23-08-2013 | Finante-BanciCreditele imobiliare Prima casa, accesate de 98.000 de persoane in ultimii patru ani datorita avansului mic, scot din buzunarul clientilor pana la 4.000 de lei, care ajung in depozite colaterale, constituite pentru eventualitatea in care imprumutul ajunge in default. Acesta este unul dintre "costurile" creditului garantat de stat care nu au fost deloc anuntate de bancheri sau de autoritati.
Clientul isi recupereaza banii abia la scadenta, respectiv dupa 30 de ani in cele mai multe cazuri, iar dobanda primita este de cele mai multe ori la nivel de cont curent (0,1%) sau chiar zero. Depozitele sunt solicitate de banci deoarece asa le cere legea, valoarea acestora fiind egala cu trei rate de dobanda. La un credit maxim de 250.000 de lei, primele trei rate de dobanda insumeaza circa 3.900 de lei.
"Obligativitatea constituirii unui depozit colateral, in valoare egala cu trei rate de dobanda, valabil pe intreaga durata a finantarii este conditie de eligibilitate pentru beneficiarii programului Prima casa", afirma reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de stat pentru credite Prima casa.
Existenta acestui depozit colateral este motivata de faptul ca bancherii pot merge sa solicite garantia de la stat pentru un credit ajuns in default abia dupa 90 de zile de neplata, perioada in care bancile trebuie sa aiba asigurat venitul din dobanzi. Bonificatiile pe care bancile le platesc pentru aceste depozite nu sunt insa reglementate.
Astfel, dintr-o obligatie legala aceste depozite s-au transformat intr-o sursa ieftina de finantare pentru banci in conditiile in care desi reprezinta sume blocate timp de 30 de ani sunt bonificate cu dobanda de 0,1% pe an sau deloc. De exemplu, CEC Bank nu plateste dobanda pentru sumele pastrate de clienti in depozite colaterale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile