Vanzarile de roboti industriali afectate de incetinirea pietei chineze
Data publicarii: 22-06-2016 | EconomieRitmul de crestere anuala a vanzarilor globale de roboti industriali a incetinit la 12% in 2015, afectat de o scadere a vanzarilor in China, principalul cumparator mondial, arata datele publicate miercuri de Federatia Internationala de Robotica (IFR), transmite Reuters.
Creșterea vânzărilor de roboți în 2015 este mai puțin de jumătate față de avansul de 29% înregistrat în 2014 dar cu toate acestea estimările pentru anul trecut au fost revizuite în sus față de estimările anterioare ale IFR care vorbeau de o creștere de doar 8%.
Chiar dacă a fost responsabilă pentru mai mult de un sfert din cei 248.000 de roboți industriali vânduți la nivel mondial, piața chineză a suferit o încetinire semnificativă anul trecut având în vedere că vânzările de roboți au crescut cu doar 17% în 2015 după un avans de 56% în 2014.
"Cifrele pozitive de vânzări se datorează piețelor emergente puternic automatizate și regiunilor care sunt deja puternic dezvoltate economic", a informat IFR.
De exemplu, vânzările de roboți s-au dublat în Mexic, unde industria auto mondială a făcut investiții semnificative în noi uzine de asamblare pentru a produce autoturisme destinate a fi exportate în SUA și America de Sud.
Piața chineză este în continuare dominată de producătorii străini de roboți industriali însă cifrele IFR arată că producătorii chinezi de roboți au făcut și ei progrese, cota lor de piață combinată ajungând la 31% de la 25% în 2015. Producătorii chinezi sunt interesați să își dezvolte capacitățile o dovadă în acest sens venind săptămâna trecută când producătorul chinez de electrocasnice Midea a lansat o ofertă de preluare a producătorului german de roboți Kuka.
În Europa, vânzările de roboți industriali au crescut cu 10%, grație Germaniei. În cele două Americi, vânzările de roboți industriali au crescut cu 15%, chiar dacă în cazul SUA creșterea a fost de doar 3%. De asemenea, în Asia vânzările de roboți au crescut cu 16%.
Topul celor mai mari piețe de roboți din lume are următoarea alcătuire: China, Coreea de Sud, Japonia, SUA și Germania. Împreună aceste cinci piețe au fost responsabile pentru trei sferturi din vânzările totale de roboți industriali.
În ceea ce privește sectoarele economice, industria auto a rămas cel mai mare cumpărător de roboți, fiind responsabil pentru mai mult de o treime din vânzări. Însă ritmul de creștere anuală a vânzărilor de roboți în acest sector a fost de doar 1%. Sectoarele cu cele mai mari creșteri procentuale ale vânzărilor de roboți au fost industria metalelor, plasticul și cauciucul precum și producția de electronice.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei