Statele G20 si-au reinnoit angajamentele privind revizuirea generala a reglementarilor bancare
Data publicarii: 19-03-2017 | EconomieSefii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din tarile G20 si-au reinnoit promisiunea de a finaliza reglementarile globale privind cerintele de capital impuse bancilor, fiind aproape de a inregistra progrese in cazul anumitor propuneri care au dus la dispute intre Europa si SUA, transmit Bloomberg si Reuters.
Într-o declarație publicată după întâlnirea de la Baden-Baden (vestul Germaniei), G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) a cerut Comitetului Basel să finalizeze reformele Basel III fără o majorare semnificativă a cerințelor generale de capital, dar fără a preciza un termen limită.
Autoritățile globale de reglementare bancară discută impunerea unor reglementări menite să limiteze riscurile de faliment și să evite noi crize financiare, dar nu au reușit să se pună de acord cu privire la nivelul capitalului pe care trebuie să îl pună deoparte băncile pentru creditele neperformante și alte active.
Guvernele din întreaga lume au cheltuit miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a salva băncile care au întâmpinat probleme după criza financiară din 2007-2009 și al căror faliment amenința stabilitatea întregului sistem financiar global. De atunci, organismele de reglementare din G20 au încercat să găsească modalități pentru a evita repetarea unei astfel de situații.
Comitetul Basel, un organism de reglementare bancară ce cuprinde aproape 30 de state, stabilise data de 31 decembrie 2016 ca termen limită pentru finalizarea revizuirii generale a actualelor reglementări bancare, cunoscute sub numele de Basel III.
Mark Carney, președintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB) a avertizat asupra balcanizării piețelor financiare globale care ar putea rezulta dacă statele G20 renunță la reformarea sistemului bancar. Dacă standardele cruciale din industria bancară nu sunt finalizate, s-ar putea eroda disponibilitatea noastră de a ne baza pe sistemele și instituțiile fiecărui stat, a avertizat Carney.
La rândul său, ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, le-a declarat jurnaliștilor că statele G20 și-au confirmat cooperarea în privința reglementărilor financiare. FSB va prezenta cadrul pentru evaluarea reglementărilor post-criză până la reuniunea liderilor G20, care va avea loc la Hamburg în luna iulie.
"Confirmăm sprijinul nostru pentru activitatea Comitetului Basel în vederea finalizării reformelor Basel III fără o creștere semnificativă a cerințelor generale de capital din sectorul global, în timp ce vom promova condiții concurențiale echitabile", se arată în comunicatul miniștrilor de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările G20.
Noile norme Basel III ar urma să intre pe deplin în vigoare abia în anul 2019, însă organismele globale de reglementare și presiunea pieței au presat băncile să respecte mai devreme noile norme și să înlăture orice îndoială cu privire la soliditatea lor.
Normele Basel III, elaborate după izbucnirea crizei financiare, vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum și rezervele lor de lichidități pentru a limita riscurile de faliment și a evita noi crize. Acestea prevăd impunerea pentru instituțiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8%, până la finalul lui 2018.
G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. Grupul reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE).
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul