Sondaj Storia.ro - Ce parere au agentii si consumatorii despre Legea Agentului Imobiliar

Data publicarii: 14-03-2023 | Imobiliare
După ce propunerea de lege privind reglementarea activității de intermediere imobiliară a fost depusă în Parlament, Storia.ro, platforma online care are cele mai multe anunțuri de pe piața de profil, a inițiat un sondaj cu scopul de a afla părerea profesioniștilor și a privaților cu privire la măsurile propuse prin această lege și necesitatea unei legi dedicate.

În urma acestui sondaj, aflăm că reglementarea activității de intermediere imobiliară este considerată ca fiind absolut necesară de 62% dintre agenții imobiliari, și de 63% din proprietari, chiriași și cumpărători. Toate categoriile interesate de acest segment al pieței se arată de asemenea încrezătoare cu privire la implementarea unei astfel de legi și în țara noastră.

De asemenea, 71% dintre agenții care au răspuns la acest sondaj inițiat de Storia.ro, au spus că consideră forma actuală a proiectului de lege utilă sau foarte utilă. 55% dintre aceștia se arată chiar foarte încrezători că această lege va fi implementată în România în vreme ce 12% sunt complet convinși de acest lucru. Agenții imobiliari consideră ca fiind necesară o asemenea lege de reglementare a activității imobiliare din motive precum necesitatea unei norme de conduită, specializarea meseriei prin introducerea unor cursuri de formare profesională obligatorii dar și o mai mare claritate a procesului de intermediere din acest domeniu de activitate.

„Subiectul reglementării intermedierii imobiliare este unul intens dezbătut în industria noastră, așa că după anunțarea noului proiect de lege am vrut să aflăm direct de la agenții imobiliari prezenți pe platforma Storia.ro, cât și de la proprietari, cumpărători și chiriași care sunt părerile lor în legătură cu măsurile propuse. Răspunsurile obținute în cadrul studiului ne-au confirmat că legea este considerată absolut necesară la noi în țară, măsurile propuse fiind în beneficiul ambelor categorii. Am observat că au existat și întrebări sau nelămuriri în rândul agenților, așa cum este și firesc fiind vorba despre un proiect de impact, motiv pentru care am organizat un webinar dedicat, în care să poată fi clarificate măsurile. Credem că o astfel de reglementare susține jucătorii profesioniști din imobiliare și că în viitor va crește încrederea pe care o au în ochii clienților care beneficiază de expertiza lor” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro și OLX Imobiliare.

Potrivit agenților imobiliari, dintre cele mai importante măsuri cuprinse în acest proiect de lege sunt obligativitatea încheierii unui contract scris cu clientul, introducerea unor norme de conduită pentru agenți în procesul de intermediere, definirea activităților profesionale specifice intermediarului imobiliar și a rolului său în cadrul unei tranzacții imobiliare respectiv înființarea unui registru electronic național al intermediarilor imobiliari.

Pe de altă parte, cumpărătorii, chiriașii și proprietarii care au participat la studiul Storia.ro, consideră ca fiind importante prevederi precum introducerea unor norme generale privind protecția consumatorilor, introducerea unor norme de conduită pentru agenții imobiliari respectiv definirea activităților profesionale specifice intermediarului imobiliar. La fel ca și agenții, și persoanele fizice consideră importantă obligativitatea încheierii unui contract scris între părți pentru exercitarea activității profesionale sau înființarea unui registru electronic național al intermediarilor imobiliari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: