Arhiva » Noiembrie 2010 » 16 Noiembrie 2010

Toate stirile publicate in data de 16 Noiembrie 2010 | 34 de inregistrari

  • Profitul Zentiva Romania a crescut de 17,8 ori in primele noua luni, la 57,44 milioane lei

    Profitul net al companiei farmaceutice Zentiva Romania a crescut in primele trei trimestre din acest an de 17,8 ori, la 57,44 milioane lei, fata de aceeasi perioada din 2009, in contextul in care cifra de afaceri s-a majorat cu 53,3%, la 201,50 milioane lei, potrivit raportului transmis luni Bursei.

  • Premierul a transmis CCR o cerere de solutionare a conflictului Guvern-Parlament pe legea educatiei

    Prim-ministrul Emil Boc a transmis luni Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament privind proiectul legii Educatiei, a informat Biroul de presa al Executivului.

  • CE solicita modificarea acordului ruso-bulgar privitor la South Stream

    Acordul din 2008 trebuie sa respecte legislatia UE, care include o cerinta de a se asigura acces la facilitatile de transportare a gazului catre parti terte si impartirea vanzarilor si afacerilor de transport. Legislatia va intra in vigoare in martie, dar este prevazuta o perioada de adaptare de doi ani.

  • Un nou efect al taierii salariilor: contributii mai mici la pensiile private obligatorii

    In octombrie, desi numarul de persoane care contribuie la fondurile de pensii administrate privat a crescut cu 0,4%, valoarea contributiilor virate la Pilonul II a scazut cu 1,1%, potrivit datelor de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • Autostrada Bechtel intra in pauza

    In 2011 Compania de Autostrazi nu va plati firmei Bechtel lucrari noi pe autostrada Transilvania. Putinii bani pe care ii va primi de la stat vor fi folositi pentru achitarea unor datorii vechi din 2009, an in care inlocuirea Guvernului Boc III cu Boc IV a creat un vid, blocand alocatiile bugetare.

  • China, noua putere economica a lumii in urmatorii 10 ani

    Analistii grupului financiar Standard Chartered, citati de Bloomberg, sustin ca pana in 2020 China va deveni cea mai mare economie a lumii, depasind Statele Unite. "Consideram ca lumea este intr-un «superciclu» de crestere economica sustinuta. Amploarea schimbarilor pe parcursul urmatorilor 20 de ani va fi enorma", au afirmat intr-un raport, economistii Standard Chartered, citati de Mediafax.

  • Eureko Pensii Private si-a redus capitalul social cu 7%, la 117,85 milioane lei

    Eureko Pensii Private si-a redus capitalul social cu 8,85 milioane lei, la 117,85 milioane lei, prin scaderea valori nominale a unei actiuni de la 192.560 la 179.110 lei, potrivit buletinului lunar publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • OMV Petrom a scumpit carburantii cu 6 bani/litru, de luni

    Compania OMV Petrom, controlata de Grupul OMV din Austria, a scumpit carburantii cu 6 bani/litru, incepand de luni, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Astfel, benzina Premium fara plumb 95 costa 4,60 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ este 4,98 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 4,74 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,40 lei/litru.

  • Finantele au atras luni 791,45 milioane lei de la banci, iar randamentul a coborat la 6,96% pe an

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 791,45 milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni, cu aproape 20% sub valoarea programata, de un miliard de lei, la un randament de 6,96% pe an, inferior celui din licitatia precedenta pentru astfel de titluri, informeaza Mediafax Business.

  • Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea s-au redus la jumatate in octombrie

    Numarul actionarilor care au primit in octombrie actiuni emise de Fondul Proprietatea a crescut cu 69, fiind realizate 88 de conversii, cu 22,49 milioane de actiuni, ceea ce reprezinta 0,15% din capitalul social al Fondului.

  • Amenajarea casei, o afacere paguboasa

    Proprietarilor care decid in aceasta perioada sa-si vanda locuintele le va fi foarte greu sa recupereze banii investiti in lucrarile de amenajare. Agentii imobiliari ii sfatuiesc sa fie realisti. Pierderile celor care aloca bani pentru modificarea designului interior inainte de vanzare pot ajunge la cateva mii de euro.

  • CE a primit mai multe plangeri de la banci si institutii nebancare din Romania pentru OUG 50

    Comisia Europeana (CE) a primit mai multe plangeri de la institutii bancare si nebancare din Romania, deoarece prevederile articolului 95 din OUG 50 ar avea implicatii privind "principiul retroactivitatii", fiind in neconcordanta cu prevederile directivei 48/2008, a anuntat luni ANPC.

  • Bancile incep ofensiva refinantarilor

    O familie care avea nu mai putin de 18 credite cu o valoare totala de 14.400 de euro si rate lunare de 483 de euro a obtinut o refinantare printr-un singur imprumut in valoare totala de 22.000 de euro. Noua rata lunara: doar 260 de euro. "Consolidarea creditelor intr-unul singur este o varianta preferabila restructurarii imprumuturilor, care doar amana plata ratelor", apreciaza Anca Bidian, directorul Kiwi Finance, brokerul care a intermediat consolidarea mentionata.

  • OUG 50 va primi amendamente si de la Bruxelles

    Comisia Europeana pregateste un set de propuneri pentru a solutiona disputele intre autoritatile romane si comunitatea bancara aparute in urma transpunerii in legislatia nationala a prevederilor Directivei 48 prin intermediul OUG 50.

  • Bancile prevad scaderea cererii de credite din partea firmelor

    Bancile estimeaza ca cererea firmelor pentru imprumuturi va scadea in ultimul trimestru, desi este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat, dar sunt mai optimiste privind segmentul populatiei, unde se asteapta la o usoara revenire a solicitarilor, potrivit BNR.

  • Unde au crescut cel mai mult salariile

    Salariul mediu net pe economie a fost, in septembrie 2010, de 1340 de lei, cu 1,4% mai mic decat in aceeasi luna a anului precedent. Daca lefurile din domeniile preponderent bugetare (sanatate, educatie, administratie publica) au scazut cu 19% pana la 25% in ultimul an, exista si sectoare economice unde castigurile au crescut, uneori chiar semnificativ.

  • BNR: Bancile se asteapta la o revenire a cererii pentru credite din partea populatiei in T4

    Cererea de credite a populatiei s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare, dar asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in ultimul trimestru din acest an, se arata intr-un sondaj al Bancii Nationale a Romanei.

  • Clientii Volksbank cer amanarea ratelor

    Peste 1.000 de clienti ai Volksbank au depus la Tribunalul Bucuresti doua cereri de chemare in judecata a bancii pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit si pentru suspendarea platii ratelor pana la momentul solutionarii litigiului.

  • Ce credit poti lua cu un salariu net de 150 de euro/luna

    Criza a muscat serios din veniturile romanilor, astfel ca putini mai reusesc sa ia un credit. Un salariat care castiga 150 de euro net pe luna nu poate imprumuta de la banca mai mult de 5.500 de euro, pe o perioada de zece ani, in conditiile unui grad de indatorare de 60%, potrivit www.infoStatistici.ro.

  • A doua banca din lume ar putea intra in Romania

    Grupul bancar britanic HSBC Group ar putea fi interesat de achizitionarea unei parti din afacerile UniCredit in Europa de Est, se arata intr-un articol aparut in ziarul italian 'La Repubblica', care nu precizeaza sursa informatiei, transmite Bloomberg.

  • Se incinge concurenta dintre banci. Bancherii se bat intre ei pentru clienti cu oferte mai bune

    Daca pana acum s-au multumit sa obtina bani in mare parte doar din dobanzile incasate pe creditele aflate deja in derulare, concurenta din ce in ce mai mare din sistemul bancar ii obliga pe bancheri sa se "bata" in dobanzi mai mici pentru clientii noi. Concluzia reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de BNR in randul bancherilor.

  • Unde gasesti cele mai ieftine credite de nevoi personale in lei?

    Vrei sa iei un credit de nevoie personale in lei? Stii unde ai avea cea mai mica Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la un credit de 10.000 - 20.000 de lei pe doi ani? Inainte sa te grabesti sa aplici, ar trebui sa stii ca mai jos de o dobanda de 15% nu prea ai cum sa gasesti la ora actuala! Ar mai trebui sa stii ca aceasta dobanda este in general una variabila!

  • Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de marti cu pierderi usoare

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis sedinta de tranzactionare de marti cu scaderi cuprinse intre 0,34% si 0,82%, iar titlurile din sectorul energetic stagnau la nivelul de luni seara.

  • Primaria Capitalei renunta la programe de investitii de 249 milioane lei

    Primaria Capitalei va renunta la investitii de 249 milioane lei, pentru a se concentra pe finantarea principalelor proiecte actuale - printre care Stadionul National si pasajul suprateran Basarab, se arata in raportul privind rectificarea bugetului municipalitatii pe 2010.

  • CNAB: Aeroportul Otopeni a indeplinit principalele obiective de separare a fluxurilor de calatori

    Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a anuntat marti ca misiunea Uniunii Europene a constatat ca au fost indeplinite principalele obiective de evaluare a Aeroportului Henri Coanda, care vizeaza separarea fluxurilor de calatori din statele Schengen si non-Schengen, potrivit unui comunicat.

  • Rompetrol a scumpit carburantii cu 6 bani/litru incepand de marti

    Compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a scumpit marti preturile de referinta la benzina si motorina cu 6 bani/litru, potrivit site-ului companiei, downstream.ro.

  • Afacerile Generali Asigurari au scazut cu 9% in primele noua luni, la 335,9 milioane lei

    Generali Asigurari a obtinut in primele noua luni un volum total de prime brute subscrise de 335,9 milioane lei, cu 9% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul scaderii afacerilor pe segmentul de asigurari generale cu 12%, a anuntat marti compania.

  • Afacerile Omniasig au scazut cu aproape 16% in primele noua luni, la 723,39 milioane lei

    Omniasig Vienna Insurance Group a inregistrat in primele noua luni ale anului un volum al primelor brute subscrise de 723,39 milioane lei, cu 15,68% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2009, ca urmare a conditiilor economice dificile, a anuntat marti compania.

  • Romania a avut cea mai mare inflatie anuala din UE in octombrie, de 7,9%

    Romania a inregistrat in octombrie o rata anuala a inflatiei de 7,9%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 2,3%, arata datele publicate marti de Eurostat. Pe urmatoarele locuri intre tarile cu o inflatie ridicata s-au clasat Grecia, cu 5,2%, si Estonia, cu 4,5%, potrivit datelor biroului european de statistica.

  • Solutia Doctorului Doom la criza din zona euro - schimbarea datoriilor suverane cu alte active

    Uniunea Europeana ar trebui sa studieze exemplele oferite de tari precum Pakistan, Ucraina si Uruguay, care au schimbat datoriile suverane cu alte active, este de parere economistul care a previzionat criza economica globala, Nouriel Roubini.

  • Piraeus vinde depozite cu asigurare de accident atasata de la ING Asigurari

    Piraeus Bank, un jucator de talie medie controlat de un grup financiar elen, vinde depozite in lei si euro pe cinci sau zece luni, care au atasata o asigurare de accident emisa de ING Asigurari de Viata. Banca plateste o dobanda de 7,25% pe an la depozitele in lei si de 3% pe an pentru sumele economisite in euro. Pachetul de asigurari atasat este gratuit si acopera trei categorii de riscuri: spitalizare in caz de accident, interventie chirurgicala cauzata de un accident sau deces cauzat de accident.

  • Creditul pentru persoane fizice, singura speranta a bancilor in T4

    Companiile mari se feresc sa lanseze proiecte de investitii, din cauza temerii fata de asumarea de noi riscuri, si ca atare cererea pentru credite pe termen lung va scadea in mod deosebit in ultimul trimestru al acestui an, alaturi de toate celelalte tipuri de finantari, potrivit concluziilor unui sondaj realizat de BNR in randul celor mai mari 10 banci dupa cota de piata la creditare.

  • Cresterea economica pentru 2011 se vede mai bine dupa rezultatele din trimestrul al III-lea

    Datele din T3, desi in scadere, au fost mai bune decat asteptarile. Estimarile pentru 2011 sunt acum intre +0,2 si +2%. Desi in vara tot mai multi analisti dadeau ca sigura scaderea eco-nomiei cu pana la 3% in acest an si posibilitatea continuarii re-cesiunii si in 2011, dupa anuntarea datelor privind evolutia PIB in trimestrul al treilea (T3) a aparut o unda de optimism.

  • Cum afli ce salariu are colegul si ce faci daca acesta este platit mai bine ca tine?

    Intr-o perioada in care salariile de incadrare au scazut drastic fata de anii de crestere economica, ai fi tentat sa-ti spui "Slava Domului ca mai am un job, indiferent cu cat sunt platit!". Cu toate acestea, nu poti sa nu te enervezi cand afli ca un coleg de birou castiga cu mult mai mult decat tine, fix pentru aceeasi munca.