BNR: Bancile se asteapta la o revenire a cererii pentru credite din partea populatiei in T4

Data publicarii: 16-11-2010 | Finante-Banci
Cererea de credite a populatiei s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare, dar asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in ultimul trimestru din acest an, se arata intr-un sondaj al Bancii Nationale a Romanei.

"Cererea de credite s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare. Corectia cea mai pronuntata s-a inregistrat pentru creditele de consum. Asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in T4 2010", se precizeaza in sondajul BNR.

Standardele de creditare au evoluat diferit in cel de-al treilea trimestru, in functie de tipul creditelor. Astfel, cele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut o tendinta de relaxare, in timp ce pentru creditele de consum nu s-au inregistrat modificari.

De asemenea, termenii creditarii au suferit modificari de mica amploare. Bancile declara ca au adoptat o strategie de reducere a costurilor creditarii prin diminuarea atat a spread-ului fata de ROBOR la o luna, cat si a altor costuri in afara de dobanzi.

In ceea ce priveste creditele pentru companii, sondajul BNR subliniaza faptul ca standardele de creditare nu au mai cunoscut modificari in T3 2010.

"Este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat, bancile considerand ca nivelul actual confera un grad de prudenta adecvat profilului debitorilor si tipologiei creditelor", se precizeaza in sondaj.

Termenii creditarii au inregistrat evolutii marginale ca importanta la nivelul sectorului bancar si cu o natura mixta. Intarirea cerintelor de colateral si cresterea primei solicitate pentru creditele mai riscante au fost contrabalansate de reducerea spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR la o luna si a comisioanelor.

De asemenea, in sondaj se precizeaza ca cererea de credite la nivel agregat a fost in scadere in T3 2010, iar cea pe termen scurt a cunoscut un usor avans. Pentru T4 2010, bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite destinate companiilor nefinanciare.

Riscurile asociate companiilor sunt, conform aprecierii bancilor, in crestere in toate sectoarele de activitate, mai putin sectorul energetic. Cele mai riscante sectoare sunt constructiile si tranzactiile imobiliare. Perceptia fata de corporatii a ramas neschimbata.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare. Opiniile acopera evolutiile din ultimele trei luni si asteptarile privind urmatoarele trei luni.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: