ANPC: Operatorii economici nu informeaza corect asupra cursurilor de schimb valutar

Data publicarii: 20-04-2007 | Finante-Banci

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au amendat mai multi operatori economici care desfasoara actiuni de schimb valutar pentru ca nu informau corect consumatorii asupra cursurilor de schimb valutar si nu aveau afisat la loc vizibil cursul. Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au efectuat in perioada 4 - 7 aprilie 2007 o actiune tematica de control privind respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la protectia consumatorilor, de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, se arata intr-un comunicat.

Au fost verificati 334 de operatori economici constatandu-se abateri de la normele legale in vigoare la aproape jumatate dintre acestia. Oficialii ANPC au gasit nereguli  in ceea ce priveste informarea consumatorilor asupra cursurilor de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, prin lipsa de afisare a cursului la loc vizibil, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar.

Inspectorii ANPC au mai gasit locuri in care cursurile de schimb valutar pe panoul din interiorul si exteriorul casei de schimb valutar nu corespundeau. De asemenea, au fost gasiti operatori economici care nu aveau afisat cursul intr-un loc vizibil.

Pentru abaterile constatate au fost date 77 de avertismente, 61 amenzi contraventionale in valoare totala de 112.500 lei si s-a dispus masura opririi temporare a prestarii serviciului la 47 operatori economici.

Oficialii ANPC spun ca au primit numeroase reclamatii si sesizari telefonice, atat la sediul ANPC, cat si la sediile oficiilor teritoriale, motiv pentru care era necesara impunerea ca obligatie pentru operatorul economic care desfasoara activitate de schimb valutar sa emita, inainte de efectuarea tranzactiei, un formular de acceptare a tranzactiei, care sa cuprinda elemente de informare, precum cursul valutar, suma tranzactionata si valoarea comisionului.

Operatorii economici de schimb valutar sunt obligati sa afiseze la loc vizibil, cursurile de schimb valutar pentru operatiunile de vanzare si cele de cumparare de valuta, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar, potrivit unui ordin emis de fostul presedinte Marian Zlotea.

Conform ordinului informatiile referitoare la operatiunile de vanzare sau cumparare de valuta trebuie inscrise pe acelasi suport sau panou, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului, iar in cazul practicarii mai multor cursuri valutare pentru aceeasi moneda acestea trebuie sa fie afisate pe panouri diferite.

Ordinul mai prevede ca in cazul in care se efectueaza si operatiuni de schimb pentru cecuri de calatorie sau vouchere, cursurile practicate pentru acestea vor fi afisate pe panouri diferite, separat de panoul pentru bancnote, iar suportul pe care se va face afisarea trebuie sa fie monocolor, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori.

Si comisioanele practicate de operatorul economic trebuie afisate pe panou, distinct, in culoare rosie, avand dimensiunile egale cu celelalte informatii. In cazul in care se efectueaza operatiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau iesite din uz, operatorul economic va afisa separat, cursul de schimb practicat in aceste cazuri.

Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa fie scris vizibil, lizibil si literele sa aiba marimea minima de 10 (marime caracter). Documentul va cuprinde, obligatoriu, informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, data emiterii, numele, prenumele consumatorului, seria si numarul de buletin/carte de identitate/pasaport ale acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, comisionul practicat, semnatura operatorului si cea a consumatorului.

Formularul tip va fi intocmit atat in limba romana cat si in limba engleza, in doua exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celalalt pentru operator.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: