Grupul bancar britanc Barclays a preluat ABN AMRO pentru 67 miliarde euro

Data publicarii: 23-04-2007 | International

Banca britanica Barclays a cazut de acord sa cumpere rivalul olandez ABN AMRO pentru o suma ce depaseste cu putin nivelul de 67 miliarde euro (91,2 miliarde dolari), au anuntat luni cele doua banci, aceasta tranzactie fiind cea mai mare preluare bancara, relateaza Reuters. Bancile au precizat ca au cazut de acord privind vanzarea grupului bancar LaSalle din Chicago, detinut de ABN, companiei Bank Of America pentu suma de 21 miliarde dolari.

Aceasta tranzactie este o conditie pusa de banca britanica pentru a accepta achizitia ABN AMRO, care se va finaliza in al patrulea trimestru al anului curent.

Investitorii ABN vor primi 3,225 actiuni Barclays pentru fiecare actiune ABN pe care o detin. Cele doua banci au afirmat ca potrivit acestui acord, o actiune ABN este evaluata la 36,25 euro, inclusiv dividendul acordat de ABN pentru anul 2006.

Actionarii Barclays vor detine aproximativ 52% din noua entitate creata, ce va fi denumita Barclays Plc.

Directorul executiv al Barclays, John Verley si presedintele Bob Diamond isi vor pastra functiile iar presedintele consiliului de supraveghere al ABN, Arthur Martinez, va fi presedinte al consiliului de administratie.

Barclays a precizat ca dupa fuziune, sinergiile generate vor ridica profitul inainte impozitare la aproximativ 3,5 miliarde euro anual pana in 2010. Grupul britanic a afirmat ca aproximativ 23.600 de angajati ar putea fi concediati din totalul combinat al celor doua grupuri.

Insa aceasta tranzactie ar mai putea fi confruntata cu o provocare, avand in vedere ca grupul Royal Bank of Scotland (RBS), cel spaniol Santander si cel belgian-olandez Fortis au declarat ca sunt interesati sa faca o oferta pentru ABN AMRO.

Reprezentantii acestor companii se vor intalni luni cu reprezentanti ai ABN AMRO.

Grupul olandez ABN s-a confruntat cu presiunea crescuta din partea investitorilor, inclusiv fondul britanic de hedging TCI, privind analizarea unei vanzari sau partajari a companiei, pentru a majora castigurile investitorilor, dupa mai multi ani de rezultate dezamagitoare.

NewsIn