Costul total al referendumului privind demiterea presedintelui, 60 de milioane de lei

Data publicarii: Astazi, 26-04-2007 | Economie

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare privind cheltuielile necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea referendumului din data de 19 mai 2007, pentru demiterea presedintelui, costul total al organizarii referendumului fiind de 60 de milioane de lei din bugetul Internelor si MAE. Actul normativ reglementeaza cheltuielile pentru prelucrarea si centralizarea rezultatelor votarii, a celor privind organizarea birourilor electorale si nivelul indemnizatiilor zilnice pentru activitatea personalului implicat in procesul electoral.

Suma se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), SGG - pentru Institutul National de Statistica si pentru Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) si prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe. Bugetele institutiilor mentionate vor fi suplimentate din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2007.

Astfel, 54.505.000 de lei vor fi alocati bugetului Ministerului Internelor si Reformei Administrative, suma care va fi distribuita astfel: 46.635.000 lei pentru prefecturi, 490.000 de lei pentru Biroului Electoral Central, 6.700.000 de lei - Inspectoratului General al Politiei, 500.000 lei - Comandamentului National al Jandarmeriei, 180.000 lei - Centrului National de Administrare a Bazei de Date privind Evidenta Persoanelor. Suma de 1.140.000 de lei  va fi alocata pentru bugetul SGG - Institutului National de Statistica. Alte 4.200.000 de lei vor merge la bugetul Ministerul Afacerilor Externe, iar 155.000 lei - la bugetul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Hotararea prevede ca MIRA repartizeaza prefecturilor fondurile necesare organizarii si desfasurarii referendumului. De asemenea, din bugetul MIRA se asigura sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu organizarea, dotarea si functionarea Biroului Electoral Central.

Sumele necesare pentru inchirierea de la operatorii publici a circuitelor telefonice si conexiunilor locale de comunicatii de date, pentru asigurarea serviciilor de telefonie speciala si de comunicatii de date necesare Biroului Electoral Central si birourilor electorale de circumscriptie se vor asigura prin bugetul STS.

Administratia Nationala a Rezervelor de Stat asigura achizitionarea hartiei necesara pentru tiparirea buletinelor de vot. Acestea vor fi repartizate prefecturilor de Ministerul de Interne.

Ministerul Internelor asigura, prin Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, realizarea copiilor de pe listele electorale permanente.

Cheltuielile privind tiparirea proceselor-verbale pentru constatarea rezultatelor referendumului, precum si dotarea cu echipamente si tehnica de calcul, aplicatii informatice si consumabilele necesare pentru desfasurarea operatiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor referendumului se asigura din bugetul SGG, pentru Institutul National de Statistica.

Actul normativ prevede infiintarea unei Comisii pentru transparenta, cu rol de supraveghere a modului in care se fac cheltuielile pentru organizarea referendumului. Comisia este formata din cate un reprezentant al partidelor politice parlamentare, respectiv al organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au grup parlamentar propriu in cele doua camere legislative, din doi reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale si doi reprezentanti ai Clubului Roman de Presa.

Hotararea stabileste ca primarii vor utiliza bunurile materiale utilizate cu ocazia desfasurarii ultimelor alegeri si care se afla in stare corespunzatoare, pentru reducerea cheltuielilor necesare desfasurarii referendumului.

Fiecare membru al Biroului Electoral Central va primi o indemnizatie de 50 de lei pe zi, pe intreaga perioada de activitate, care se asigura din bugetul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Aceeasi suma o vor primi si membrii birourilor electorale de circumscriptie judetene, al municipiului Bucuresti si ai sectiilor de votare.

Statisticienii, informaticienii si personalul tehnic auxiliar care participa la executarea operatiunilor legate de activitatea Biroului Electoral Central, birourilor de circumscriptie judetene si al municipiului Bucuresti, precum si a sectiilor de votare vor primi o indemnizatie de 35 de lei pe zi, pe intreaga perioada de activitate. Sumele se suporta din bugetul Ministerului de Interne.

Persoanele implicate in organizarea si desfasurarea referendumului, precum si personalul MIRA si al Ministerului Apararii aflat in misiune de paza la birourile electorale si sectiile de votare, vor beneficia, in fiecare zi de activitate, de bauturi racoritoare si gustari, in limita sumei de sapte lei de persoana. Banii vor fi de asemenea asigurati din bugetul MIRA.

Cheltuielile pentru materialele necesare tiparirii listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea si a listelor electorale suplimentare se asigura de prefecturi, din sumele alocate din bugetul MIRA. Cheltuielile pentru selectarea si prelucrarea datelor privind cetatenii cu drept de vot, precum si cheltuielile pentru dotarea cu echipamente de tehnica de calcul necesare desfasurarii acestor activitati vor fi acoperite de MIRA.

Actul normativ stabileste ca sumele necesare pentru transportul documentelor necesare desfasurarii referendumului national se asigura din bugetele prefecturilor, din sumele repartizate de la MIRA, iar cele pentru transportul documentelor repartizate sectiilor de votare din strainatate se asigura din bugetul alocat Ministerului Afacerilor Externe.

Achizitionarea bunurilor si serviciilor necesare desfasurarii referendumului din 19 mai se face de catre fiecare autoritate publica contractanta in conditiile stabilite de ordonanta de urgenta privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

Sumele puse la dispozitia MIRA, MAE, STS, respectiv SGG - pentru Institutul National de Statistica, care raman neutilizate se restituie Fondului de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in termen de 60 de zile de la data publicarii rezultatului referendumului in Monitorul Oficial.

Ministerul Economiei si Finantelor este autorizat sa introduca, in structura bugetului de stat pe anul 2007 si in volumul si structura bugetelor institutiilor implicate, modificarile aparute ca urmare a aplicarii prevederilor actului normativ.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: