Lipsa normelor de munca si a controlului favorizeaza stresul salariatilor

Data publicarii: 29-04-2007 | HR/Cariere

Lipsa controlului medical la locul de munca, corelat cu presiunea unor solicitari de de munca fara a exista o norma de lucru pe ramura, creaza o presiune pe angajat care poate duce chiar la deces, ca si in cazul Ralucai Stroescu, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

In Romania nu exista o institutie specializata care sa faca norme ale muncii pe fiecare ramura, de aceea exista o tendinta a angajatorilor romani de a da lucrari nenormate angajatilor, a precizat presedintele Cartel Alfa, cu ocazia unui congres organizat de Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci.

"In ceea ce priveste cazul Ralucai Stroescu, manager de audit al firmei Ernst & Young din Romania, suprasolicitarea a venit ca un exces de zel, din dorinta acesteia de a avansa in cariera si nu neaparat pentru un salariu atractiv. Stresul acumulat pe o perioada mai mare de timp este cauza decesului", este de parere Hossu.

El a adaugat ca in Romania nu exista un echilibru intre timpul alocat serviciului si viata personala, tocmai din cauza faptului ca veniturile sunt prea mici si este nevoie de un efort suplimentar pentru un salariu mai mare. In opinia lui, un exemplu elocvent al exploatarii angajatilor il reprezinta sectorul de textile, unde acestia sunt platiti "la bucata", fiind nevoiti sa ramana peste program pentru a acumula un salariu acceptabil.

"Orice lucru care se da nenormat creaza o presiune in plus pentru angajat, iar in Romania acest fenomen este frecvent intalnit intrucat romanii au un salariu mic si sunt dispusi sa lucreze peste program pentru a obtine un venit care sa le acopere cheltuielile", a mai spus presedintele Cartel Alfa.

Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci, afiliata la CNS Cartel Alfa, numara 7.700 de membri si este constituita din sase sindicate din cadrul companiilor din asigurari si banci: ASIROM, ASIBAN, Bancpost, Impact-BRD-GSG, Raiffeisen Bank si UPA- Romania din cadrul Unicredit. FSAB este afiliata international la Federatia Mondiala a Angajatilor Functionari.

NewsIn