6.000 de posturi disponibile in sistemul bancar

Data publicarii: 15-05-2007 | HR/Cariere

Salariul minim net oferit viitorilor angajati de catre institutiile de creditare depaseste 250 de euro, noteaza Adevarul. Continua dezvoltare a retelei de unitati precum si a portofoliului de servicii oferite de catre banci genereaza o cerere consistenta de personal din partea acestora. Pozitiile oferite vizeaza cu precadere baza ierarhiei. Exista insa si numeroase oportunitati pentru pozitii de management.

Piata muncii in domeniul financiar-bancar este caracterizata de lipsa personalului calificat si de o forta de munca scumpa, la care se adauga o rata de fluctuatie foarte mare. Atunci cand pleaca un manager, bancherii stiu ca este foarte posibil ca acesta sa ia cu el si o parte din subordonati. In unele cazuri, in interval de cateva luni, echipe de 10-20 de oameni au plecat de la o banca la alta.

Un salariu de 300-400 de euro pentru un consilier de clientela fara experienta este des intalnit. Daca un angajat cu vechime de peste un an poate castiga 500 de euro, dupa 2-3 ani se poate considera ca este deja specialist, iar bancile incep sa liciteze pentru el. Data fiind fluctuatia mare de personal, unii manageri de resurse umane se gandesc ca ar trebui sa existe un cod de etica astfel incat bancile sa nu-si mai "fure" angajatii intre ele.

Dar cine si, mai ales, ce se cauta pe aceasta piata? Bancile mari, care au pus la punct un sistem de instruire performant, vor oameni fara experienta. Ceea ce implicit inseamna costuri mai mici de salarizare. Cele mici sunt obligate sa plateasca salarii mai mari pentru a atrage oameni cu experienta, astfel incat sa-si poata sustine dezvoltarea.

Minimum 400 de noi angajati la Volksbank

Cele mai multe cereri de post vizeaza functiile comerciale: posturi de operatori de ghiseu si consilieri de clientela. Dificil de acoperit sunt posturile de analist credite corporate si analist risc.

Dezvoltarea retelei de unitati a Volksbank Romania este urmata de o crestere corespunzatoare a numarului de angajati si colaboratori. Alina Ferseta, senior Manager &PR Officer Volksbank, declara ca in acest an institutia de creditare va angaja 150 de noi salariati, pentru noile unitati.

Dintre acestia, un numar de 30-50 de posturi noi vor fi create in centrala Volksbank. La acestia se adauga si angajatii celor 50 de unitati care vor functiona in regim de franciza Volksbank, de minimum 250 de persoane. Salariul mediu oferit de Volksbank Romania variaza de la 500 la 600 de euro. La Raiffeisen Bank, dezvoltarea organica conduce la crearea a circa 200 de noi posturi, declara Razvan Munteanu, vicepresedintele institutiei. Acesta spune ca alte 250-300 de persoane din randul propriilor angajati vor fi redistribuiti in cadrul noilor unitati aparute sau relocate. Ion Idu, director al Directiei Canale de Distributie al MKB Romexterra Bank, spune ca in acest an banca va angaja 175 de persoane. "Vom angaja personal de conducere, coordonare, supervizare, personal cu responsabilitati de vanzare si personal suport, respectiv informaticieni, personal de administrare credite si prelucrare documente", spune Idu. MKB Romexterra va deschide in acest an 35 unitati teritoriale, din care 24 in provincie.

ProCredit Bank pune la bataie pana la finele anului peste 200 de noi locuri de munca. In afara celor 32 de locatii operationale deja, ProCredit si-a propus ca pana la 31 decembrie sa deschida alte 6 unitati. "Daca la sfarsitul anului 2006, ProCredit Bank avea un numar de 800 de angajati, estimam ca pana la sfarsitul acestui an sa depasim 1.000 de pesoane angajate", declara Xhenifer Mytkolli, Executive Officer in cadrul ProCredit Bank. Pentru pozitiile de middle management, ProCredit Bank realizeaza selectia din interiorul bancii.

Si ING Bank Romania continua dezvoltarea retelei atat in ce priveste serviciile bancare pentru companii, pentru care va deschide 10 noi sucursale, cat si serviciile pentru populatie si IMM, pentru care va inaugura 70 noi unitati ING Self'Bank. Manuela Dragomir, director de resurse umane la ING Bank, spune ca lunar la ING Bank se inregistreaza peste 15 proiecte de recrutare.

Piraeus Bank creeaza 450 de noi posturi

Dublarea retelei teritoriale a Piraeus Bank genereaza un necesar de personal nou de 450 de persoane, ne-a informat Cristian Halmajan, marketing manager al institutiei. "Am incheiat anul cu 750 de salariati si ne-am propus sa ajungem la 1.200, in principal datorita dublarii numarului de sucursale". Majoritatea posturilor disponibile la Piraeus Bank sunt pentru front-office, precum si pentru directorii de sucursale. La inceputul anului la Emporiki Bank lucrau 159 de persoane. Acum echipa are 200 de oameni. Cum banca va mai deschide anul acesta 10 sucursale, numarul angajatilor va creste cu 80-100 de persoane, marea majoritate venite de la alte banci. Daca in Bucuresti proportia juniorilor este de 20%-30%, in tara, doar un om dintr-o echipa poate sa fie debutant. Pentru un om cu o experienta de un an sau doi, salariul este de aproximativ 500 de euro. Daca experienta se apropie de trei ani deja bancile incep sa liciteze foarte mult pentru a-i atrage. "Cand iti pleaca un om trebuie sa iei altul mai scump", spune Laura Muraru, manager de resurse umane al Emporiki Bank.

Si OTP Bank Romania anunta ca are nevoie de alti 165 de angajati datorita cresterii retelei pana la 105 unitati.

Banca Transilvania a anuntat recent ca echipa sa a ajuns la 5.000 de persoane, iar managerii preconizeaza ca pana la sfarsitul anului institutia va mai face peste 600 de angajari. Banca Romaneasca are in prezent 86 de sucursale si va mai deschide 36 pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna o crestere a personalului cu aproximativ 250 de angajati. Salariul de pornire pentru un consilier clientela fara experienta este de aproximativ 300 euro.

HVB Banca pentru Locuinte face angajari in toata tara

Banca Millenium va angaja si ea cel putin 300 de persoane pentru deschiderea din aceasta toamna a operatiunilor din Romania, faza ce include 40 de unitati. O parte dintre aceste angajari au fost deja realizate. HVB Banca pentru Locuinte organizeaza in prezent o ampla campanie de recrutare de consilieri financiari. In fiecare resedinta de judet, bancherii cauta 100-150 de persoane, ceea ce ridica tinta de recrutare la peste 800 de persoane, in marea majoritate persoane fizice autorizate care vor lucra cu banca in regim de colaborare.

Alpha Bank si BRD, in topul angajarilor

Alpha Bank va crea in acest an circa 1.000 noi posturi, astfel incat la inceputul anului viitor numarul salariatilor va ajunge la 2.300, dupa cum declara oficialii bancii. Cresterea substantiala a organigramei Alpha Bank este legata de dublarea retelei de unitati in acest an. Din cei 2.300 de salariati, cat va avea banca la inceputul lui 2008, circa 600 vor activa in centrala.

Anul acesta, BRD a angajat peste 700 de persoane, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie recrutati alti 700 de salariati. Venitul lunar net poate varia, pentru inceput, intre 250 si 1.000 euro in functie de fisa postului si de profilul candidatului. Pentru un consilier de clientela fara experienta, salariul de pornire lunar net variaza intre 300 si 400 euro.

Adevarul