Consiliile locale vor primi 100 milioane euro pentru cofinantarea proiectelor europene

Data publicarii: 26-05-2007 | Economie

Premierul Tariceanu a declarat, vineri, ca Guvernul va aloca, din bugetul de stat, 100 miliaone euro pentru consiliile locale care nu dispun de banii necesari pentru cofinantarea proiectelor europene, o alta masura anuntata de premier fiind suplimentarea numarului de angajati ai Agentiei de Plati.

"Am decis alocarea a 100.000 de euro pentru consiliile locale care au deja proiecte SAPARD dar nu au banii necesari pentru cofinantare. Experienta programului SAPARD, prin care am primim fonduri europene de preaderare, trebuie sa ne ajute si in continuare pentru absorbtia banilor care vin pentru dezvoltare rurala", a spus Tariceanu.

Acesta a subliniat ca Romania primeste de la Uniunea Europeana, pana in 2013, circa 8,35 de miliarde de euro, bani alocati pentru dezvoltare rurala si pescuit.

"Trebuie sa invatam din experienta SAPARD si sa nu repetam greselile din trecut. Am decis suplimentarea numarului de angajati ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), astfel incat proiectele sa fie analizate intr-un timp mai scurt si banii sa ajunga mai repede la solicitant", a explicat Tariceanu.

Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.

Confruntati cu un numar mare de proiecte reprezentii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.

Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro, pe care trebuie sa-i foloseasca pana in 2008, data la care se finalizeaza programul SAPARD.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: