BCR Calarasi a fost prejudiciata cu 2,5 milioane de euro de angajati si firme-fantoma

Data publicarii: 28-05-2007 | Finante-Banci

Dupa ce a fost pagubita in mai multe randuri, atat din cauza propriilor angajati, cat si a unor asociati/administratori de societati comerciale mai mult sau mai putin reale, Banca Comerciala Romana (BCR) a fost prejudiciata din nou cu 2,5 milioane euro. De data aceasta nu este vorba despre "tepele" date la sucursalele BCR Novaci, ale celor de la Sectorul 4 si Sectorul 6 ale BCR, ci de altele, derulate in perioada 1998-2003, la sucursala BCR Calarasi. Un simplu calcul arata ca in perioada amintita filialele BCR din tara au fost prejudiciate cu suma totala de 66 milioane euro.

Dosarul de la BCR Calarasi a fost instrumentat de procurorii anticoruptie ai Biroului Teritorial Slobozia, care au dispus trimiterea in judecata a patru persoane pentru prejudicii totalizand 2,7 milioane euro in dauna statului si 2,5 milioane euro in dauna BCR SA. Acestia sunt Alexandru Stan - fost director al sucursalei BCR-Calarasi si presedinte al Comitetului Director, Victor Patrascu - fost sef Serviciu credite al aceleiasi sucursale si membru in Comitetul Director (ambii pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata), precum si Kurth Maurer si Catalin Florin, administratori ai SC Transamerican 2000 SRL Calarasi (ambii pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala).

Sistem de creditare tip "suveica"

Potrivit dosarului instrumentat de procurorii anticoruptie, trimis spre solutionare Judecatoriei Calarasi, in perioada 1998-2003, Alexandru Stan si Victor Patrascu, folosindu-se de calitatea pe care o detineau, prin incalcarea cu stiinta a atributiilor de serviciu in legatura cu aprobarea, acordarea, urmarirea utilizarii si recuperarea creditelor acordate grupului de firme "COMAT", inclusiv SC "Transamerican 2000" SRL, au cauzat BCR - SA un prejudiciu nerecuperat in cuantum de 88.677.400.000 lei vechi.

Practic, cei doi fosti sefi ai BCR au conceput si au pus in aplicare un sistem de creditare tip "suveica", acordarea creditelor avand ca unic scop creditarea nejustificata a fiecarei societati comerciale in vederea achitarii unor datorii reciproce, in conditiile in care existau neachitate debite catre bugetul de stat si titluri executorii in acest sens (datoriile Transamerican 2000 SRL se ridicau la aproape 25 milioane euro).
Mai mult, Stan si Patrascu nu s-au conformat in aplicarea unui numar de sase titluri executorii emise de Administratia Finantelor Publice Calarasi pentru indisponibilizarea sumelor din conturile debitoare ale SC "Transamerican 2000" SRL, prejudiciul cauzat de catre cei doi inculpati bugetului de stat fiind de aproximativ 1,3 milioane euro.

Integral in Curierul National