Banca Mondiala - ingrijorata de valoarea mare a creditelor in valuta acordate in Romania

Data publicarii: 31-05-2007 | Economie

Expunerea pe valuta a circa jumatate din totalul imprumuturilor contractate de institutiile de credit din Romania, Ungaria, Ucraina si statele baltice ingrijoreaza Banca Mondiala, se arata intr-un raport realizat de institutia internationala, noteaza Gandul. "Fluxul datoriilor private a crescut in regiune (Europa si Asia Centrala - n.r.) de la 0,4 miliarde de dolari in 2001 la 144 miliarde de dolari in 2006, reprezentand circa doua treimi din totalul inregistrat in tarile in curs de dezvoltare.

Imprumuturile externe substantiale de catre banci din mai multe tari, in special din Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Rusia si Ucraina au determinat o crestere importanta a creditului, alaturi de presiuni inflationiste. Exista temeri referitoare la expunerea pe valuta a sectoarelor bancare in tari precum Ungaria, Romania, Ucraina si statele baltice, unde jumatate din valoarea totala a creditelor este denominata in valuta", se spune in raport.

Cresterea semnificativa a imprumuturilor externe contractate de bancile comerciale poate fi rezultaltul unui proces normal pentru tarile in curs de dezvoltare. Avansul ar putea fi justificat si de existenta unor investitii profitabile.  In cazul in care cadrul de reglementare national promoveaza practici bancare sanatoase, o alocare eficienta a creditelor si un management adecvat al riscului, evolutiile mentionate nu sunt riscante, conform sursei citate.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: