BNR a inapoiat normele de creditare ale Bancpost cu unele comentarii tehnice

Data publicarii: 04-06-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inapoiat dosarul cu noile norme de creditare ale Bancpost pentru a fi adaugate unele analize si statistici privind anumite categorii de clienti, a declarat presedintele bancii, Mihai Bogza.

"Banca centrala ne-a inapoiat normele cu unele comentarii tehnice, cea mai importanta referindu-se la analize si statistici privind anumite categorii de clienti, pe care trebuie sa le adaugam la dosar, si care nu se obtin usor", a mentionat Bogza. In acest context, presedintele Bancpost a precizat ca va depune dosarul spre aprobare la banca centrala atunci cand acesta va fi cat mai complet, fara a preciza un orizont de timp.

Bancpost a afisat la finalul primului trimestru din 2007 active in valoare de 2,37 miliarde euro (7,97 miliard lei), in crestere cu 55,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La sfarsitul lunii martie 2006, valoarea activelor bancii era de 1,526 miliarde euro (5,12 miliarde lei), iar la finalul anului trecut, banca avea active de 7,7 miliarde lei (2,28 miliarde euro).

Bancpost avea la finalul anului trecut o cota de piata de 4,5% dupa active totale si de 4,9% dupa volumul total al creditelor. Banca avea 6,1% din piata romaneasca a creditelor de retail, 5% la creditele de consum, 10,5% la imprumuturile ipotecare si imobiliare si 4% din piata creditelor pentru companii mari (corporate). Cota de piata a Bancpost pe segmentul depozitelor populatiei era de 4,7% la sfarsitul anului trecut. Bancpost era, la finalul anului trecut, a sasea banca de pe piata romaneasca dupa active.

Banca a afisat in 2006 un profit net de 25,5 milioane lei (7,2 milioane euro), dupa ce, in 2005, banca a inregistrat pierderi de 1,2 milioane euro.

Bancpost este controlata de EFG Eurobank Ergasias SA (Eurobank EFG), a doua banca din Grecia, cu active de circa 50,4 miliarde euro. La sfarsitul anului trecut, grupul Eurobank EFG avea peste 19.000 de angajati in Grecia si in strainatate si opera o retea de distributie de peste 1.200 de unitati si canale alternative. In ultimii ani, Eurobank EFG a lansat operatiuni in Bulgaria, Romania, Serbia, Turcia si, la inceputul anului trecut, a intrat pe pietele din Polonia si Ucraina.

NewsIn