Potrivit unei noi directive europene, angajatii vor fi concediati mai usor

Data publicarii: 05-06-2007 | HR/Cariere

Sindicatele si patronatele europene dezbat la Bruxelles o directiva care da libertate angajatorilor sa-i concedieze mult mai usor pe salariati, cu conditia sa le ofere protectie sociala. Sindicatele nu sunt de acord cu aceasta prevedere, in timp ce patronii si specialistii din domeniu sustin ca piata muncii este incurajata in acest fel.

Directiva introduce conceptul de flexicuritate, potrivit caruia patronii pot decide asupra modalitatilor de angajare si concediere, dar in acelasi timp sunt obligati sa investeasca mai mult in domeniul protectiei sociale.

Comisia Europeana considera ca directiva ii va ajuta pe angajati sa-si schimbe mai usor locul de munca si sa progreseze in cariera. Patronatele europene, inclusiv cele din Romania, sustin ca schimbarile din legislatia europeana a muncii sunt o solutie pentru cei care isi cauta a doua slujba.

Sindicalistii considera insa ca directiva pune accent pe contracte si mai putin pe siguranta locului de munca. In aceste conditii, angajatii cu contract pe perioada determinata pierd anumite drepturi, cum ar fi preavizul de 15 zile in cazul in care parasesc locul de munca sau dreptul la indemnizatie de somaj.

"Se propune, de fapt, o precarizare a relatiilor de munca la nivelul contractului individual, deci conditii precare de munca pentru salariati", a explicat Petru Dandea, membru Consiliul Economic Social European.

Si vicepresedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen sustine necesitatea imbunatatirii legislatiei europene, dar prin legi care sa incurajeze crearea a noi locuri de munca.

"Costurile administrative inutile trebuie eliminate. Nu trebuie sa introducem noi costuri prin noi legi. Trebuie sa vedem cum putem reduce aceste costuri", a sustinut Gunther Verheugen, vicepresedinte Comisia Europeana.

Verheugen a adaugat ca pana la sfarsitul lui 2008, Comisia Europeana intentioneaza sa reduca taxele si impozitele pentru intreprinderi cu 25%.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: