Eurisko: In Romania se construieste de patru ori mai lent ca in Europa

Data publicarii: 05-06-2007 | Imobiliare

Consultantii companiei imobiliare Eurisko sustin ca studiile realizate de ei arata ca in ultimii ani, in Romania au fost construite maximum doua locuinte la mia de locuitori, ceea ce reprezinta de aproximativ patru ori mai putin decat ritmul de livrare inregistrat la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit Eurisko cele mai multe locuinte construite in ultimii ani au fost in regiunea de Nord-Est, considerata ca cea mai saraca regiune din tara, insa investitorii s-au reorientat, in 2006-2007, si catre celelalte zonele.

"Piata rezidentiala din Romania si-a inceput consolidarea in aproape toate orasele importante. Peste tot se construieste din plin dar, acolo unde lucrarile in regie proprie nu au fost dublate de investitiile marilor dezvoltatori, s-au produs aglomerari de locuinte pe arii restranse, care s-au dovedit a fi cel putin nepractice in absenta  infrastructurii necesare", sustin reprezentantii Eurisko.

Consultantii companiei imobiliare apreciaza ca acolo unde marii dezvoltatori au fost interesati sa investeasca si au obtinut autorizatiile de constructie, primariile au conlucrat facand eforturi de modernizare a drumurilor si de dotare cu utilitati.

"Planurile ansamblurilor rezidentiale au fost concepute in asa fel incat sa ofere spatiile verzi si comune necesare sau infrastructura. In plus, investitorii s-au orientat sa ofere si dispensare, gradinite, spatii comerciale si de agrement, care sa creasca atractivitatea complexului rezidential", mai sustin cei de la Eurisko.

Datele Institutului National de Statistica arata ca in intervalul ianuarie - martie s-au construit 7.248 de locuinte, in crestere cu 47% fata de cele 4.924 terminate in perioada similara din 2006. Dintre acestea, 55,8% locuinte au fost realizate in mediul urban, iar restul in mediul rural.

Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de trimestrul I 2006, in trimestrul I 2007, a crescut numarul locuintelor realizate din fonduri private cu 2.461 locuinte (respectiv cu 5,5 puncte procentuale), in timp ce locuintele din fonduri publice au scazut cu 147 locuinte (4,9 puncte procentuale).

Distributia pe regiuni pune in evidenta o tendinta de crestere a numarului locuintelor terminate in toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare: Bucuresti - Ilfov ( + 416 locuinte ), Centru ( + 381 locuinte ), Nord - Est ( +374 locuinte ) si Nord - Vest ( + 360 locuinte ).

Numarul locuintelor aflate in curs de executie la 31 martie era de 101.447, dintre care peste 2.000 erau terminate, dar nereceptionate, iar peste 38.000 erau in stadiu de finisaj.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: