Fondurile de pensii care fac publicitate neloiala risca sa ramana fara autorizatie

Data publicarii: Astazi, 06-06-2007 | Finante-Banci

Companiile care administreaza fonduri de pensii private care isi fac publicitate neloiala risca sa ramana fara autorizatie, a spus marti presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Presedintele CSSPP a mentionat ca se fac referiri la pozitia pe piata a acestor companii, in sensul ca fiecare isi rezerva prima pozitie, fara a veni cu argumente. "Speram ca in perioada urmatoare, concurenta sa se desfasoare intr-un cadru corect, nu pe canale care nu pot fi probate sau validate", a spus Oancea, la un seminar despre pensii private.

Un alt aspect sesizat de arbitrul pensiilor private il reprezinta prezentarea produselor pentru pensii care se face concomitent cu asigurarile de viata, a spus Oancea. Presedintele CSSPP a mai spus ca toate sesizarile facute vor fi analizate de catre institutia pe care o conduce.

Vicepresedintele sindicatului Cartel Alfa, Petru Dandrea, considera ca este nevoie de o corectie legala pentru a stopa concurenta neloiala intre companii. Exista pagini de internet care sustin anumite companii de pensii private si pe care sunt mentionate randamente ridicate, astfel incat o pensie poate avea o rata de inlocuire a salariului de 100%, informatie greu de probat, a explicat Dandrea. Acesta nu este un mod corect de a informa participantii la pensii private, a adaugat el.

Potrivit reglementarilor consiliului privind pensiile facultative, informatiile continute intr-un material publicitar trebuie sa fie clare, corecte si conforme cu cele cuprinse in prospectul schemei de pensii si sa fie astfel formulate incat sa nu induca in eroare participantii, se arata in comunicatul CSSPP.

Materialele publicitare nu trebuie sa contina estimari sau prognoze privitoare la performantele viitoare ale fondului de pensii facultative sau ale administratorului, comparatii intre diferite fonduri de pensii facultative sau intre diferitii administratori, folosirea sintagmelor "rezultat garantat", "castig garantat" sau a oricaror alte formulari care pot crea aparenta de garantare a unui castig.

Nu sunt admise nici formulari de genul "cea mai mare societate de administrare a fondurilor de pensii", "cea mai buna schema facultativa de pensii", "cel mai performant fond" si/sau altele asemanatoareutilizarea declaratiilor participantilor anteriori, prezenti sau potentiali, potrivit datelor publicate de institutie.  CSSPP interzice difuzarea oricarui material publicitar in legatura cu un fond de pensii facultative sau cu un administrator inainte ca fondul de pensii facultative si administratorul sa fie autorizati de catre CSSPP sau inainte de publicarea prospectelor schemelor de pensii facultative autorizate de catre CSSPP.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: