Cresterea cheltuielilor de consum reduce numarul clientilor potentiali ai bancilor

Data publicarii: Astazi, 06-06-2007 | Finante-Banci

Chiar daca s-a dat drumul la robinetul creditelor relaxate, bancherii constata ca numarul celor care vor avea acces la imprumuturi se restrange. Motivatia principala: cosul mediu de consum care trebuie scazut din veniturile familiei inainte de a face calculul nivelului pana la care se poate imprumuta un client.

In primele variante de calcul s-a luat in considerare o valoare estimata de 750 RON. Numai ca, INSSE a dat publicitatii niste valori medii pentru 2006 ceva mai mari: 815,45 lei. Aplicarea acestui cuantum poate subtia si mai mult randurile celor care isi pusesera speranta ca vor avea acces la un credit mai mare in 2007.

Evolutiile din economia mioritica a ultimilor luni demonstreaza faptul ca numarul celor care pot beneficia de imprumuturi de la banci poate scadea in continuare. Si aceasta chiar daca banca centrala a renuntat la a mai fi satrapul bancherilor, dandu-le posibilitatea sa isi croiasca norme proprii de creditare. Problema cheie este cosul mediu de consum care trebuia scazut din venitul familiei doritoare de credite.

Pentru inceput, primele banci care au trecut de autorizarea BNR, au luat acest indicator in jurul a 750 de lei. Numai ca, ieri INS a dat publicitatii niste datele medii pe 2006. Astfel, din comunicatul INS aflam ca o familie a cheltuit, anul trecut, pentru consum aproximativ 815,45 lei pe luna, sumele platite in mediul urban fiind aproape duble fata de cele din spatiul rural, respectiv o medie de 1.019 lei, fata de 550 de lei. Se constata o majorare a cheltuielilor lunare de consum pe gospodarie de la 764,3 lei in primul trimestru la 859,53 lei in ultimele trei luni din 2006.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: