Creditul cu buletinul e returnat din trei in trei

Data publicarii: 11-06-2007 | Finante-Banci

Creditul doar cu buletinul, desi aflat in moarte clinica, a fost un foarte eficient generator de fraude in perioada sa de glorie. "Exista inca extrem de multe datorii nerecuperate generate de creditul doar cu buletinul", a declarat pentru Cotidianul Iulian Urban, presedintele companiei de colectare debite Urban si Asociatii. Potrivit unor surse din piata magazinelor de retail, aproximativ 30% dintre finantarile prin credit doar cu buletinul s-au dovedit neperformante.

Prin comparatie, datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, pe ansamblul sistemului bancar, media creditelor neperformante nu depaseste 2%. Mai mult decit atit, odata ajunse in faza de recuperare amiabila, debitele rezultate din neplata ratelor la credit au o rata de succes extrem de mica. Mai precis, putin peste 20% din totalul debitelor sint recuperate in prima faza. "Creditul cu buletinul in faza de colectare amiabila a avut maxim 23% grad de succes, ceea ce este foarte putin", ne spune Ina Moldoveanu, director de marketing al companiei Urban si Asociatii.

Magazinele care au acordat sau acorda in continuare credite doar cu buletinul au viziuni diferite asupra a ceea ce inseamna credit neperformant. De la caz la caz, poti ajunge pe mina recuperatorilor de credite dupa o luna, trei luni sau o zi de la momentul la care ar fi trebuit sa platesti rata, dar nu ai facut-o. "Clientii nostri gindesc diferit in acest sens. Unii trimit chiar a doua zi informatii despre clientii care nu au platit rata. Altii prefera sa mai astepte o saptamina sau chiar o luna", ne-a spus directorul de marketing de la Urban si Asociatii

Nici dupa ce rau-platnicii sint actionati in instanta, firmele specializate nu reusesc sa recupereze integral paguba. Mare parte din datoriile provocate de neplata ratelor la creditul doar cu buletinul nu vor mai fi recuperate niciodata. "Probabil vor mai creste procentele in faza de executare silita, insa extrem de putin, intrucit chiar daca returneaza televizorul cumparat in 2005 cu 1.000 de lei, acum acel televizor nu mai valoreaza nimic daca nu s-a platit nici o rata" explica Ina Moldoveanu. Mai mult chiar, lipsa garantiilor conduce la imposibilitatea de a recupera paguba prin executarea unui anumit bun. "In faza procesuala sint cam 38% debite care au fost in faza de colectare amiabila si care ramin si dupa executarea silita fara rezultate pentru ca nu se gasesc bunuri executabile", spun reprezentantii Urban si Asociatii.

Special pentru a obtine in mod ilegal un credit doar cu buletinul s-au format adevarate retele de falsificatori. Categoria de fraude despre care s-a constatat ca s-a pliat perfect, ca efect negativ, pe acest sistem a constituit-o prezentarea unor acte de identitate falsificate, prezentarea unor acte de identitate ale altor persoane si folosirea unor date false sau a unor giranti-fantoma. Un loc special in "topul fraudelor" il ocupa utilizarea unor firme-fantoma pe post de angajator al solicitantului. Solicitantii au folosit pe post de angajatori firme desfiintate, radiate si chiar firme infiintate special pentru aceasta operatiune. Urban si Asociatii aduce ca exemplu o firma din Calarasi care a dat la aproape 50 de oameni adeverinte de salariat false.

Integral in Cotidianul