Chiriile s-au dublat in luna mai si au urcat inflatia anuala la 3,81%

Data publicarii: 11-06-2007 | Economie

Inflatia anuala a urcat usor in luna mai fata de nivelul din luna precedenta pana la 3,81 %, din cauza unei dublari a chiriilor care a dus la o majorare cu peste 2% a preturilor serviciilor, atenuata doar partial de bunurile alimentare si nealimentare, arata, luni, Institutul National de Statistica. Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in mai cu 0,64% fata de aprilie. In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut in mai cu 0,23% fata de luna anterioara, iar marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,33%, tarifele serviciilor au urcat in a cincea luna a anului cu 2,31% fata de luna aprilie.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna mai la chirii, cu 93,49%, potrivit INS. Influenta chiriilor in inflatia lunara a fost totusi atenuata de ponderea redusa (0,47%) pe care o au in indicele preturilor de consum. Din categoria serviciilor, doar transportul urban a mai inregistrat o crestere a tarifelor de peste 1% in mai, in timp ce transportul aerian si serviciile de telefonie s-au ieftinit cu aproximativ 1,5%.

Din categoria marfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit in mai cartofii, cu 9,65% fata de aprilie, precum si fructele proaspete (cu 4,42%). In schimb, ouale s-au ieftinit in mai cu 8,8%, iar produsele de morarit, lactatele si branzeturile au inregistrat scaderi usoare de preturi.

Inflatia anuala medie se tempereaza in mai pana la 4,8%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 5,1%, arata datele Institutul National de Statistica (INS).

"Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2006 - mai 2007) fata de precedentele 12 luni (iunie 2005 - mai 2006) determinata pe baza IPC este de 4,8% pe total, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,9% pe total", arata INS.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie core, pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a coborat in mai cu 0,02%. In aprilie, inflatia de baza a fost de 0,23% fata de luna precedenta.

In aprilie, inflatia anuala a fost de 3,77%, in usor avans fata de martie, cand s-a inregistrat cel mai mic nivel al inflatiei de dupa 1989, de 3,66%.

NewsIn